Герої Запоріжжя та області, які відзначилися за рік повномасштабної війни

Герої Запоріжжя та області, які відзначилися за рік повномасштабної війни.

Герої Запоріжжя та області, які відзначилися за рік повномасштабної війни. Фото: zp.vgorode.ua

Події
24 лютого 2023 09:39

Запоріжжя – прифронтове місто у південно-східній частині України. Більша частина Запорізької області ще з 24 лютого 2022 року знаходиться в тимчасовій окупації, але це не зупиняє мешканців регіону щодня наближати перемогу. Сьогодні рівно рік, як війська РФ повномасштабно вторглися на територію України. До першої річниці Vgorode зібрав добірку героїв Запоріжжя та області, серед яких військові, волонтери, лікарі, рятувальники, звичайні люди та навіть тварини. У нашому матеріалі читайте їхні історії і те, як і чим вони допомогали державі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Запорізький месник" за місяць збив шість ворожих винищувачів Су-25

"Запорізький месник", який збив шість російських літаків, отримав орден "Золота Зірка"."Запорізький месник", який збив шість російських літаків, отримав орден "Золота Зірка". Фото: ngu.gov.ua

19-річний стрілець-зенітник, солдат строкової служби запорізького 9-го полку оперативного призначення НГУ Роман Гломба. Під час бойових чергувань він прикривав від повітряного нападу позиції батальйону на Запоріжжі, поблизу села Мала Токмачка. Влучними пострілами з ПЗРК "Ігла" солдат тричі знищував ворожі літаки Су-25 (29 квітня, 23 травня та 29 травня). Таким чином Герой запобіг обстрілу позицій українських захисників і міста Запоріжжя.

У кінці вересня 2022 року президент Володимир Зеленський вручив орден "Золота Зірка" стрільцю-зенітнику, солдату Національної Гвардії України.

Військова медикиня з Бердянська, яка боронила Маріуполь

Медикиня ЗСУ Мар'яна пробула у полоні росіян більше п'яти місяців, будучі вагітною.Медикиня ЗСУ Мар'яна пробула у полоні росіян більше п'яти місяців, будучі вагітною. Фото: instagram.com/mariasha_mamonova

Мар’яна Мамонова – капітан медичної служби, лікар. Вона навчалася у Тернопільському медуніверситеті, після чого у Київській Військовій Академії. Після цього її відправили до Бердянська, де вона працювала три роки і стала медичним офіцером.

Повномасштабна війна застала Мар’яну "на нулі" в Маріуполі, у найбільш завантажених шпиталях, де рятувала життя військовим. Тоді ж вона і дізналася про свою вагітність. Вона разом з колегами та десятками мирних жителів переховувалася від обстрілів на металургійному заводі імені Ілліча, звідки 4 квітня і потрапила до російського полону. У кінці вересня Мар'яна народила донечку.

25-річний капітан штурмової авіації ціною власного життя захищав Гуляйполе

На війні загинув 25-річний захисник України Сергій Пархоменко.На війні загинув 25-річний захисник України Сергій Пархоменко. Фото: facebook.com/kpszsu

14 травня 2022 року під час вильоту з метою завдання удару по скупченню автомобільної та броньованої техніки окупантів Сергій Пархоменко був збитий у районі населеного пункту Гуляйполе.

З першого дня відбиття російського вторгнення в Україну, виконав 38 бойових вильотів у складних умовах протидії ворожих засобів ППО та винищувальної авіації, під час яких знищив більше ніж 20 ворожих танків, понад 50 бойових броньованих машин, 55 транспортних засобів, 20 цистерн з пальним та кількасот солдатів і офіцерів РФ.

У Сергія залишилися батьки, дружина та син, який народився у березні 2022 року. Зеленський посмертно нагородив Героя орденом "Золота Зірка".

Із відомого шоумена у волонтера: як у Запоріжжі створювали волонтерський центр "Паляниця"

У центрі Запоріжжя встановили символ опору – 2,5-тонний бронежилет.У центрі Запоріжжя встановили символ опору – 2,5-тонний бронежилет. Фото: facebook.com/dsmolfoto

Відомий запорізький шоумен Василь Бушаров створив у Запоріжжі волонтерський центр "Паляниця", який можна порівняти зі справжнім оборонним підприємством, яке об'єднало близько 500 людей різних професій та віку. Майстерню організували на території приватного підприємства, яке займається виготовленням меблів у стилі loft та садових гойдалок.

Зварювальники створюють по 100 бронепліт на день. Перш ніж віддати бронежилет військовим, волонтери відстрілюють кожну бронеплиту – перевіряють на міцність снарядами різного калібру. За два перші тижні війни волонтери евакуювали близько 500 людей із “гарячих точок”.

Запорізька волонтерка Галина Задорожна допомогала людям при евакуаціях та загинула під час масштабного обстрілу Запоріжжя

Галина допомогала переселенцям при евакуаціях.Галина допомогала переселенцям при евакуаціях. Фото: facebook.com/Виктор Задорожный

37-річна Галина Задорожна загинула 30 вересня під час обстрілу російськими ракетами міста Запоріжжя. 4 ракети поцілили в гуманітарну колону в районі авторинку, де розташовувався пункт реєстрації для в'їзду на окуповану територію. Від цієї атаки загинуло понад 30 людей.

Галина була волонтеркою Центру взаємодопомоги. 30 вересня, як завжди, прийшла на роботу. Жінка перебувала у приміщенні для матерів із дітьми. Це місце разом із колегами облаштувала для переселенців. Під час удару першої російської ракети по території, де розміщувався пункт реєстрації, вона ще роздавала людям чай.

Чоловік жінки Віктор розказував, що Галина почала допомагати переселенцям ще в лютому 2022 року. Вони разом розвозили по домівках продукти та необхідні речі. А згодом створили в місті Центр взаємодопомоги. У Галини Задорожної залишилися також двоє синів. Володимир Зеленський посмертно нагородив Галину високою нагородою – "Золоте cерце".

У 2014 році захищав аеропорт у Донецьку, а у 2022 пішов захищати всю Україну. Історія запорізького кіборга В'ячеслава Зайцева

Фото: facebook.com/zaitsev.viacheslav

У 2014 році В'ячеслав пішов боронити країну від російського ворога, був у найгарячіших точках Донбасу серед яких – Донецький аеропорт, Південний котел та Дебальцево. Через рік повернувся додому, у Запоріжжя – зайнявся депутатською та науковою діяльністю. За його плечима – роботи з дослідження пам’яток Запорізького козацтва, як на суходолі так і під водою.

В'ячеслав був видатним істориком, науковцев, "кіборгом", депутатом Запорізької міської ради останніх двох скликань, кавалером Ордену "За мужність" та військовослужбовцем, який до останнього подиху захищав свою державу.

В лютому, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення, він одним з перших пішов до військкомату і відправився на фронт в лавах Збройних сил України. Загинув, відстоюючи цілісність нашої держави на Донецькому напрямку.

Виробляють військовий одяг, амуніції та розробляють беспілотники для захисту Запоріжжя. Історія Максима Терещенко, який покинув бізнес і почав волонтерити

Максим Терещенко допомогає воїнам, розробляє літаки для захисту Запорізької області та переоборудує автівки для "нуля".Максим Терещенко допомогає воїнам, розробляє літаки для захисту Запорізької області та переоборудує автівки для "нуля". Фото: facebook.com/maksym.tereshchenko

Максим Терещенко – запорізький бізнесмен, який з 2014 року залучений до російсько-української війни. Сам Максим родом з Донецької області. Весною 2022 року чоловік втратив рідного брата – через неможливість надати йому своєчасну та необхідну медичну допомогу на окупованій території.

З початку повномасштабного вторгнення Максим із друзями-бізнесменами почали активно допомагати військовим, які зараз перебувають на фронтах Запорізької області.

Наразі команда Максима займається розробкою літаків та БпЛА, які можуть захистити наш край від ворожих ракет. Один із таких виробів нещодавно прибув у Запоріжжя, саме на нього вдалося за три дні зібрали майже 1,8 мільйонів гривень.

Собака Джессі врятувала своїх господарів під час ракетного удару по передмістю Запоріжжя

Сім'я, яку на Запоріжжі діставали з-під завалів, врятувалася завдяки собаці.Сім'я, яку на Запоріжжі діставали з-під завалів, врятувалася завдяки собаці. Фото: suspilne.media

Сім'я, яку рятувальники діставали з-під завалів у передмісті Запоріжжя, вижила завдяки собаці. Господиня зруйнованого будинку Людмила з донькою Анжелою розповіли, що того дня їх розбудив собака Джессі. Сім'я почула сирену на телефоні. Потім був перший вибух і собака почала шкрябати двері. Пролунав другий вибух, люди відчинили двері і побігли до підвалу, щоб якось врятуватися.

Виступав на захист парку Яланського, допомогав людям та пішов воювати

На фронті загинув відомий запорізький активіст Денис Тарасов.На фронті загинув відомий запорізький активіст Денис Тарасов. Фото: facebook.com/denis.tarasov.98

Запорізький волонтер, адвокат, правозахисник та екоактивіст Денис Тарасов. Чоловік з перших днів війни пішов на фронт захищати Запоріжжя та Україну в числі бійця 110 бригади.

У цивільному житті Денис працював слідчим, юрисконсультантом, адвокатом. Був керівником юридичної фірми та президентом громадської організації "Запорізька правозахисна ліга "Універсал". В 2018 році виступав на захист парку Яланського, а в 2020-му – балотувався на посаду мера Запоріжжя. У Дениса Тарасова залишилися двоє дітей.

"Помирати не страшно, страшно втратити майбутнє дітей". Запорізька активістка Юлія Чайка загинула, захищаючи рідне місто та Україну

На фронті загинула відома запорізька активістка Юлія Чайка.На фронті загинула відома запорізька активістка Юлія Чайка. Фото: facebook.com/sokyra.space

У Запоріжжі 18 серпня загинула Юлія Чайка. Вона захищала своє рідне місто від російських загарбників, була добровольцем. У неї залишився 8-річний син та батьки.

Наприкінці липня сама Юлія у себе на сторінці написала, що вже чотири місяці добровільно служить народу України. Щоправда, уточнила, що це не ЗСУ. "Де саме служила Юлія, ми не можемо повідомляти. Вона захищала рідне Запоріжжя від ворога", – повідомили в організації "Демократична сокира".

Перш ніж піти воювати, Юлія займалася організацією різних заходів: музичні фестивалі, акції, фотовиставки.

Раніше Юлія писала у соцмережах, що найбільший виклик, який поставила перед нею війна, це розлука з сином.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах