Волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак, який захистить Запоріжжя (фото)

Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт".

Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт". Фото: 061.ua

Техно
15 лютого 2023 16:30

У вересні 2022 року у Запоріжжі за лічені дні вдалось зібрати 1 800 000 гривень на безпілотник, який допоможе захистити місто від ворожих ракет С-300. Стало відомо, що літак-розвідник вже виконав показовий політ і буде працювати на Запорізькому напрямку.

За словами запорізького волонтера Максима Терещенко, у вересні 2022 року був відкрит збір на покупку БпЛА Autel Dragonfish для розвідки. Лише за чотирі дні вдалось зібрати необхідну сумму: 1 800 000 гривень. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Літак замовили у європейського виробника ще восени, але до України його змогли доставити лише на початку 2023 року. Понад 6 тижнів безпілотник збирав виробник, потім тривалий час оформлювали документи. Волонтер Максим Терещенко каже, що в Україні такий літак неможливо придбати і за ним черга, пише 061.

- Це нідерландський літак з європейськими комплектуючими, який літає та розвідує ціль і потім по ним працює наша артилерія. Ми збирали гроші і займались доставкою цього літака в Україну. Військові багато часу з ним займаються, тестували. Хлопці онлайн навчались керувати ним. Це дуже складна техніка. Опанувати за два тижні важко. Ця модель працює в Україні на Бахмуті, на Харківському та Херсонському напрямках. Компанія нідерландська допомагала з технічним супроводом, – зазначив Терещенко.

У соцмережах літак назвали "Хорт". Надалі волонтери планують придбати автомобіль, який буде командним пунктом для літака.

Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт".Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт". Фото: 061.ua

Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт".Запорізькі волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак "Хорт". Фото: 061.ua

У Запоріжжя доставили літак, який допоможе захистити місто від ракет.У Запоріжжя доставили літак, який допоможе захистити місто від ракет. Фото: 061.ua

Волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак, який захистить Запоріжжя.Волонтери придбали для ЗСУ розвідувальний літак, який захистить Запоріжжя. Фото: 061.ua

- Цей літак може літати на 50 кілометрів. Є система захисту від радіоелектронної боротьби, це було одним із основних критеріїв при його виборі. Він має гарну камеру з гарним зумом, може літати в автономному режимі та ручному, в режимі повної тиші. Якщо сигнал з пультом керування втрачено, то він повертається назад. Відео шифрується. Тобто треба спеціальний ключ аби зчитати відео, а він є лише у оператора. Ворог не зможе зняти з нього інформацію, – розказав військовий на позивний "Небо".

Нагадаємо, що розвідувальний літак допоможе захистити Запоріжжя від обстрілів. Він буде знаходити ці установки, а розвідка в онлайн-форматі зможе все бачити і приймати рішення за кілька хвилин.

Зазначимо, що система С-300, яку росіяни переробили, повинна застосовуватися до повітряних цілей, але окупанти використовують їх як земля-земля. Залпи можуть бути навіть із Бердянська (до 200 кілометрів). Самі ракети не мають гарного наведення, тож радіус може бути великий, бо техніка стара. Велика кількість ракет не долітає до адреси, але долітає до Запоріжжя.

Наші ППО можуть збивати ракети С-300, але зазвичай ці снаряди літають пакетом по 4 штуки, а якщо працює одразу дві установки – 8 одночасно. Все одразу знищити неможливо.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах