"Запорізький месник" розповів, як збивав ворожі літаки (відео)

"Запорізький месник" розповів, як збивав ворожі літаки.

"Запорізький месник" розповів, як збивав ворожі літаки. Фото: armyinform.com.ua

Події
29 сiчня 11:48

20-річний військовослужбовець НГУ Роман Гломба більш відомий як "Запорізький месник". З ПЗРК "Ігла" він збив сім ворожих літаків та крилату ракету на Запорізькому напрямку. Стрілець-зенітник розповів, як він збивав ворожі Су-25.

За словами інструктора з ПЗРК бригади "Буревій" НГУ Євгена Молодцова, навряд чи світі є людина, яка знищила з ПЗРК більше літаків ніж Роман, йдеться в сюжеті "Армія TV".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Всі повітряні трофеї Романа здобуті на Запорізькому напрямку. Саме там він воював зенітником, як сам каже - "пепеошником". Перше збиття російського Су-25 - коли прикривав свій підрозділ у районі села Мала Токмачка. Далі він збивав літаки один за одним. 

Роман згадує, що четвертий літак збив буквально в тапках і трусах, бо пішов відпочити у бліндаж через дощову погоду, коли літаки не літають.

- Почався дощ – ну не льотна погода, ну, по-любому, всі здогадались би, що не буде ніяких нальотів, ще щось. Я подумав, що піду та відпочину в бліндаж. Я зайшов в бліндаж, роздівся, каву зробив, якраз по рації повідомляють, що авіація. Я з того бліндажа вилітаю, я в тапках, в одних трусах, просто біжу до тої труби, взяв ту трубу, навівся і зразу випустив ракету. Потім до вечора мені кажуть: "В тебе є результат", - розповів Роман.

Третій літак нацгвардієць знищив, коли його перевели на іншу позицію для відпочинку.

- Мене відвезли з позицій на іншу просто щоб я відпочив, щоб помився, душ прийняв. Добре, що я взяв з собою трубу. Тоже кажуть "авіація залітає". Я бігом на хату залажу і з тої хати я якраз відпрацював. І тоже дали підтвердження, що є збитий, - розповів Роман.

Після тієї історії було ще три збиття. Зараз Роман зізнається - коли "землив" літаки про свою безпеку не думав взагалі. Мав команду, виходив, робив пуск. Тоді йшов собі далі. Думки про те, що може прилетіти у відповідь, вимикав. Довго йому фартило. Проте одного разу щастя все ж таки підвело.

- Це як гепнуло. Я одразу встав і почав бігти до пацанів. Я десь 200 метрів біг, ну, дивлюсь, у мене бочина повністю розірвана, рука теж. Ну, так, як в фільмах - кров йде фонтаном, все повністю, - неохоче розповідає він про своє поранення.

Каже, що через шоковий стан болі не відчував, вона з’явилася тільки на операційному столі, коли з нього діставали осколки. Після операції не хотів дзвонити рідним - аби не хвилювались. Проте все ж наважився.

Зараз зізнається - добре зробив, адже без допомоги близьких та рідних було б важко. На самоті рано чи пізно занепадають духом навіть найсильніші.

- Як сказати, до всього привикаєш поступово… Я зараз вже звик більше до цього, до цивільного життя. Але я розумію, що знову піду служити, і все зміниться в мене. Всі ми герої. Герої - сто відсотків. Ті, що навіть не з нами, то теж є герої. Всі повністю, - резюмує він.

Зараз Роман відновлюються після поранення. Поруч з ним наречена Марія. Вони разом думають над майбутнім облаштуванням квартири, яку Роман отримав від держави як Герой України.

Нагадаємо, що минулої весни Роман Гломба прикривав від повітряного нападу позиції батальйону на Запоріжжі, поблизу села Мала Токмачка. У липні 2022 року "Запорізькому меснику" присвоєно звання Героя України. А у вересні 2022 року президент Володимир Зеленський вручив орден "Золота Зірка" стрільцю-зенітнику, солдату Національної Гвардії України Роману Гломбі, який збив шість російських винищувачів.

В березні 2023 року Романа нагородили орденом "За мужність". А в травні 2023 року 19-річний зенітник Національної гвардії України, який збивав ворожі літаки у Запорізькій області, став героєм нової поштової марки.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах