Радіація сягне сусідніх держав: вчені показали, чим загрожує вибух на Запорізькій АЕС

Радіація сягне сусідніх держав: вчені показали, чим загрожує вибух на Запорізькій АЕС.

Радіація сягне сусідніх держав: вчені показали, чим загрожує вибух на Запорізькій АЕС. Фото: npp.zp.ua

Події
18 серпня 2022 14:48

Найбільша концентрація радіоактивних речовин при гіпотетичній аварії на ЗАЕС спостерігатиметься на сході країни. Якщо неконтрольована ситуація на Запорізькій АЕС призведе до потужного вибуху, то радіоактивні речовини зачеплять не лише українські регіони, а й інші сусідні держави.

Таким прогнозом поділилися вчені Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України. На думку науковців, які змоделювали ймовірні наслідки катастрофи, найбільш висока концентрація радіації спостерігатиметься у межах території України. Особливо в такому випадку можуть постраждати ближні зони від джерела викиду, радіус якого сягне 50-100 кілометрів в усіх напрямках від ЗАЕС.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також зазначається, що концентрація радіонуклідів може досягнути української столиці – міста Києва та частково поширитися на території сусідніх держав: Білорусі, росії, Польщі та країн Балтії.

Основним напрямком, за прогнозом вчених, буде східна частина України, тобто окуповані Донеччина та Луганщина.

Читайте також:

Варто відзначити, що, з огляду на те, що визначити точні характеристики джерел викидів при умові масштабної аварії на Запорізькій АЕС вкрай важко, то результат моделювання вчених варто сприймати лише відносно.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах