МАГАТЕ заявляє, що Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю і це небезпечно

МАГАТЕ заявляє, що Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю і це небезпечно.

МАГАТЕ заявляє, що Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю і це небезпечно. Фото: epa.eu/Chrisian Bruna

Події
03 серпня 2022 12:49

Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, сказав, що ситуація на Запорізькій АЕС, яка контролюється росіянами, стає небезпечнішою з кожним днем. Він закликав Росію та Україну дозволити експертам відвідати комплекс, аби запобігти ядерній аварії.

Гроссі зазначив, що на Запорізькій АЕС "було порушено всі принципи ядерної безпеки".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозне, надзвичайно серйозне та небезпечне, – сказав Гроссі. 

Він вказав на обстріли біля заводу на початку війни, та зазначив, що зараз станція контролюється росією, але на ній залишився український персонал, що призводить до моментів ймовірного насильства.

МАГАТЕ має певний контакт із персоналом, але він, за словами Гроссі, "недосконалий" та "уривчастий". Він також сказав, що ланцюг постачання обладнання та запасних частин на завод був перерваний, тому МАГАТЕ не впевнене, що станція отримує все, що їй потрібно.

- Якщо ви зібрали це разом, у вас є перелік речей, які ніколи не повинні відбуватися на жодному ядерному об’єкті, – сказав він.

Як інформує Енергоатом, станом на ранок 3 серпня Запорізька АЕС працює з дотриманням норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Поточна потужність енергоблоків ВП ЗАЕС та інших АЕС України цілком достатня для повноцінної життєдіяльності населення, роботи промислових об’єктів та потреб оборони.

- ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Всі енергоблоки Запорізької АЕС обслуговуються українським персоналом і працюють в енергосистемі України, – повідомляє Енергоатом.

Раніше ми писали, що незважаючи на дозвіл Росії відвідати ЗАЕС "за певних обставин", директор МАГАТЕ вважає за складне завдання організацію такої поїздки в поточних умовах.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах