Що робити у разі ядерної аварії: поради МОЗ

Що робити у разі ядерної аварії: поради МОЗ.

Що робити у разі ядерної аварії: поради МОЗ. Фото: Depositphotos

Події
07 серпня 2022 11:34

Російські окупанти використовують ядерний терор як один зі способів ведення війни. Вони спеціально обстрілюють окуповану Запорізьку атомну електростанцію, щоб звинуватити в цьому Україну. У РФ навіть не думають, що нашим військам немає жодних причин стріляти по атомній установі, наражаючи на небезпеку увесь світ.

Проте дії окупантів доволі активні, тож потрібно готуватися до будь-яких сценаріїв. Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що 5 серпня через обстріли ЗАЕС російськими військами було пошкоджено азотно-кисневу станцію. "Прильоти" були зафіксовані біля одного з енергоблоків. Наразі 4-й енергоблок станції відключений від енергосистеми та переведений до резерву.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Міністерстві охорони здоров'я опублікували поради, що робити у випадку ядерної аварії. У той же час у відомстві зазначають, що ядерно-стратегічні об’єкти побудовано так, що вони можуть витримати значні пошкодження. Станом на ранок 7 серпня ніяких відхилень радіаційного фону в Україні не зафіксовано.

Обстрілами ЗАЕС окупанти наражають на небезпеку мирне населення, тож люди мають знати, як діяти у разі аварії.

Якщо є небезпека аварії на АЕС, усі люди мають пройти в укриття, подалі відт стін, даху і вікон. Усі отвори в стінах потрібно зачинити та ущільнити. Це можна зробити за допомогою скотча або змоченої тканини. Кондиціонери та краще вимкнути, щоб вони не переносили радіацію через вентиляцію.

З укриття не можна виходити, доки не буде вказівок від органів влади чи ДСНС. Радимо користуватися перевіреними або офіційними джерелами інформації.

Одразу ж як з'явиться така можливість, потрібно знезаразити себе. Для цього варто зняти верхній шар одягу і герметично запакувати його, тримаючи подалі від людей і тварин. Після чого потрібно прийняти душ з милом - помити все тіло і голову. Не використовуйте після цього кондиціонери для волосся, щоб не закріпити радіоактивний пил. Також не рекомендується терти і дряпати шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у рани.

Якщо немає можливості прийняти душ, потрібно вимити з милом руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. Або ж, як варіант, скористатися вологими серветками чи тканиною. Особливу увагу варто звернути на руки, обличчя, повіки, вії та вуха.

Після всіх цих дій треба одягнути чистий одяг.

Радіація також пошкоджує воду і харчові продукти. Воду з водопроводу небезпечно використовувати, поки офіційні джерела не повідомлять про її якість. У МОЗ радять використовувати воду в пляшках.

Харчові продукти залишатимуться безпечними, якщо зберігалися у герметично закритих упаковках. 

Чи варто приймати йодид калію? 

Йодид калію – це сіль, схожа на кухонну. Якщо препарат приймати вчасно й у визначеному дозуванні, то він блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань. Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати його для "профілактики" без потреби - недопустимо. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель рішуче засудив обстріли росіян ЗАЕС і безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки. Він вимагає пропустити на станцію експертів МАГАТЕ. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах