У МАГАТЕ пояснили, чи існує ядерна загроза від обстрілів Запорізької АЕС

У МАГАТЕ пояснили, чи існує ядерна загроза від обстрілів Запорізької АЕС.

У МАГАТЕ пояснили, чи існує ядерна загроза від обстрілів Запорізької АЕС. Фото: reuters.com/Александр Ермоченко

Події
10 серпня 2022 17:56

Гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі прокоментував ймовірність ядерної загрози внаслідок обстрілів росіянами Запорізької АЕС.

На його думку, внаслідок останніх дій окупантів 5-6 серпня ядерної загрози поки немає, однак на конструкціях ЗАЕС зафіксовані пошкодження. Про це Гроссі повідомив у своїй заяві.

Зокрема, у МАГАТЕ прозвітували, що обстріли пошкодили зовнішню систему електропостачання станції, стіни, дах і вікна в зоні сховища відпрацьованого ядерного палива та кабелі зв'язку, які є частиною його системи радіаційного контролю. Це може вплинути на роботу трьох датчиків.

Читайте також:

Окрім цього в агентстві вказали що видимі пошкодження контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом чи захисного периметра об'єкта зараз не зафіксовані.

Гроссі у своєму зверненні висловив стурбованість через ситуацію на ЗАЕС та зазначив, що військові дії, які потенційно загрожують ядерній безпеці, повинні бути негайно припинені.

Нагадаємо, що Українські військові можуть перебити лінії передач на Запорізькій атомної електростанції, якщо російські окупанти відрубають ЗАЕС від української енергосистеми.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах