У Нацкомісії передумали щодо зміни назви Запоріжжя

У Нацкомісії передумали щодо зміни назви Запоріжжя.

У Нацкомісії передумали щодо зміни назви Запоріжжя. Коллаж: zp.vgorode.ua

Події
01 липня 2023 12:44

Національна комісія зі стандартів державної мови опублікувала перелік із 1400 населених пунктів України, які рекомендовано перейменувати у переліку опинилося і Запоріжжя. Але після критики у комісії оновили список населених пунктів й нашого міста вже там немає.

Так, після гучного скандалу пов'язаного із рішення Національної комісії там вирішили оновити перелік населених пунктів і опублікували новий, в якому немає Запоріжжя, як назви, що потребує перейменування.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також зі списку виключили низку й інших населених пунктів. Після оновлення список став майже в п'ять разів коротший за попередній.

Нагадаємо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Міністра освіти і науки з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо переіменування Запоріжжя.

Пізніше виконуючий обов'язки мера Запоріжжя Анатолій Куртєв вирішив створити голосування про перейменування "Запоріжжя" на Козацьку назву "Запорожжя".

Раніше ми також писали, що у рішенні Нацкомісії йдеться й про 66 населених пунктів Запорізької області. 34 пропонують переіменувати через те, що їхні назви не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики. Щодо 32 населених пунктів пропонується надати обґрунтування чинної назви чи надати нову, до цього переліку потрапило і Запоріжжя. Рекомендацій щодо безальтернативної необхідності змінити назву міста у рішенні Нацкомісії не зазначалося. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах