Коли та чому хочуть перейменувати Запоріжжя

Коли та чому хочуть перейменувати Запоріжжя.

Коли та чому хочуть перейменувати Запоріжжя. Коллаж: zp.vgorode.ua

Події
28 червня 2023 12:28

Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати Запоріжжя. Там вбачають назву міста дотичною "до імперської політики Росії".

Як повідомляється у рішенні Нацкомісії, Запоріжжя потрапило до списку населених пунктів, назви яких "не відповідають назвам державної мови".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вказується, що назва "Запоріжжя" може "не відповідати лексичним нормам української мови та стосуватися російської імперської та колоніальної політики".

Така новина дуже обурила місцевих жителів. Більшість наголошує на тому, що Запоріжжя – це історична назва, яка походить ще з часів козацтва, інші ж висловлюються щодо некомпетентності самої Нацкомісії.

Тепер місцева влада має пів року для того, щоб довести чому назву потрібно зберегти, або ж запропонувати нову. Проте наразі ніхто поки що не запропонував, як саме перейменувати Запоріжжя. В червні 2024 року Верховна Рада може це зробити.

Коли та чому хочуть перейменувати Запоріжжя.Коли та чому хочуть перейменувати Запоріжжя.

Разом із Запоріжжям до переліку населених пунктів, які порадили перейменувати, увійшло 1400 міст і сіл. Все це робиться на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". Якщо до інших міст комісія рекомендувала нові назви, то тут залишила займатися цим місцевій владі.

Як повідомив в етері "Сніданку з 1+1" мовознавець Олександр Авраменко, перейменування певного населеного пункту відбудеться тоді, коли доведуть доцільність та науково обґрунтують.

Авраменко вважає, що перейменування Запоріжжя "це якесь непорозуміння". Він підкреслив, що Запоріжжя – це історично давня українська назва.

- А щодо Запоріжжя, я думаю, що жодних змін найближчим часом не відбудеться. Це якесь непорозуміння, тому що це історично давня назва. Воно утворене за типовою словотвірною українською моделлю: за порогами – Запоріжжя, за лісами – Залісся. Це звучна українська назва, вона давня. Вона пов'язана з різними топонімами: Запорізька Січ, – зауважив мовознавець.

Варто зазначити, що до 1921 року Запоріжжя мало назву Олександрівськ за назвою Олександрівської фортеці, закладеної у 1770 році.

15 березня 1921 року більшовики вирішили перейменувати місто в Запоріжжя. В назві заклали природні особливості ландшафту, тобто вказали на те, що місто "розташоване за порогами". Зараз ця назва асоціюється з колискою Запорізької Січі та козацтва.

Якщо за 6 місяців міська влада не знайде аргументів на користь збереження назви міста, то Верховна Рада сама може перейменувати обласний центр. Це може статися у червні 2024 року, коли закінчиться піврічний термін на пошуки нової назви у міської влади, у парламенту теж буде 6 місяців, щоб обрати варіант та проголосувати за нього.

Однак змінити назву області буде складніше, тому що для цього потрібно внести зміни до Конституції. А поки йде війна, зробити цього не можна. Тому вийде, як у випадку з Дніпром та Дніпропетровською областю: назву обласного центру змінили, а ось до перейменування регіону "руки так і не дійшли".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах