Мовний омбудсмен прокоментував рекомендації щодо перейменування Запоріжжя

Мовний омбудсмен прокоментував рекомендації щодо перейменування Запоріжжя.

Мовний омбудсмен прокоментував рекомендації щодо перейменування Запоріжжя. Фото: zp.gov.ua

Події
28 червня 2023 14:35

Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати Запоріжжя, бо в назві вбачають назву міста дотичною "до імперської політики Росії". Стало відомо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Міністра освіти і науки з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо переіменування Запоріжжя.

Як повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови, 27 червня мовний омбудсмен офіційно звернувся з проханням скасувати рішення Нацкомісії, яким рекомендовано змінити назви 1,4 тисяч населених пунктів в Україні. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Рішення Нацкомісії повинно містити перелік обов'язкових для перейменування назв населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови, а також чіткі рекомендації щодо їх перейменування, - зазначив Уповноважений, наголосивши, що Нацкомісія вийшла за межі повноважень. 

Уповноважений наголосив, що Національна комісія вийшла за межі своїх повноважень.

Окремо в Уповноваженого із захисту державної мови акцентується увага на тому, що рекомендація Нацкомісії містить велику назву міст, які відповідають стандартам державної мови. Зокрема, Запоріжжя, Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, Маяк, Молодіжне, Об'єднане тощо.

Нагадаємо, що тепер місцева влада має пів року для того, щоб довести чому назву потрібно зберегти, або ж запропонувати нову. Проте наразі ніхто поки що не запропонував, як саме перейменувати Запоріжжя. В червні 2024 року Верховна Рада може це зробити.

Разом із Запоріжжям до переліку населених пунктів, які порадили перейменувати, увійшло 1400 міст і сіл. Все це робиться на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". Якщо до інших міст комісія рекомендувала нові назви, то тут залишила займатися цим місцевій владі.

Раніше ми також писали, що у рішенні Нацкомісії йдеться й про 66 населених пунктів Запорізької області. 34 пропонують переіменувати через те, що їхні назви не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики. Щодо 32 населених пунктів пропонується надати обґрунтування чинної назви чи надати нову, до цього переліку потрапило і Запоріжжя. Рекомендацій щодо безальтернативної необхідності змінити назву міста у рішенні Нацкомісії не зазначалося. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах