Куртєв проводить опитування щодо можливого перейменування Запоріжжя

Куртєв проводить опитування щодо можливого перейменування Запоріжжя.

Куртєв проводить опитування щодо можливого перейменування Запоріжжя. Фото: zp.gov.ua

Події
28 червня 2023 17:13

Національна комісія зі стандартів державної мови опублікувала перелік із 1400 населених пунктів України, які рекомендовано перейменувати. В переліку опинилося і Запоріжжя, бо в назві вбачають назву міста дотичною "до імперської політики Росії". В міській раді вирішили створити голосування.

Як повідомив виконуючий обов'язки мера Запоріжжя Анатолій Куртєв, до Нацкомісії звернулися жителі нашого міста з пропозицією про перейменування "Запоріжжя" на Козацьку назву "Запорожжя".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Нам важлива думка кожного городянина. Тому пропонуємо вам взяти участь в опитуванні, – написав Куртєв.

На цей час в опитуванні взяли участь майже 30 тисяч людей. Більшість із них, а саме 96%, проголосували за назву міста "Запоріжжя". 

Згідно з документом назва обласного центру – Запоріжжя "може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема, стосуватися російської імперської політики, може не відповідати стандартам".

Місцева влада має пів року, щоб довести доцільність назви обласного центру або запропонувати нову. Інакше парламент змінить назву міста за рішенням цієї комісії.

Нагадаємо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Міністра освіти і науки з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо переіменування Запоріжжя.

Раніше ми також писали, що у рішенні Нацкомісії йдеться й про 66 населених пунктів Запорізької області. 34 пропонують переіменувати через те, що їхні назви не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики. Щодо 32 населених пунктів пропонується надати обґрунтування чинної назви чи надати нову, до цього переліку потрапило і Запоріжжя. Рекомендацій щодо безальтернативної необхідності змінити назву міста у рішенні Нацкомісії не зазначалося. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах