Обстріли та загроза катастрофи: що відбувається на Запорізькій АЕС

Обстріли та загроза катастрофи: що відбувається на Запорізькій АЕС -

Обстріли та загроза катастрофи: що відбувається на Запорізькій АЕС - фото: bbc.com

Події
13 серпня 2022 16:30

Російські окупанти розмістили на території Запорізької АЕС реактивні системи залпового вогню та іншу військову техніку. Внаслідок обстрілів вже пошкоджені високовольтні лінії передач і, як пояснюють фахівці, це вже прямий шлях до ядерної аварії.

З 5 серпня територія ЗАЕС постійно перебуває під обстрілами. Україна наголошує на тому, що це роблять саме росіяни. МАГАТЕ, основна міжнародна організація в царині ядерної енергетики, тим часом висловила серйозну стурбованість цими ризиками та закликала сторони конфлікту проявити "максимальну стриманість" поблизу ЗАЕС. Доступу до об'єкта МАГАТЕ не має.

Один із інженерів ЗАЕС, ім’я якого не називають з міркувань безпеки, розповів ВВС News Україна про ситуацію на станції. За його словами, стріляють, зокрема, з одного з промислових майданчиків ЗАЕС, що раніше використовували для розміщення парогенераторів. Він також підтверджує мінування машинних зал ядерних реакторів. На станції не вистачає персоналу, а ті, хто залишився, дуже втомлені, пригнічені та налякані обстрілами.

На території станції розташовується багато ворожої техніки

За словами інженера, на території ЗАЕС перебуває дуже багато військової техніки РФ. Більшу частину інженерних машин вони перегнали під перехідні галереї, якими персонал йде зі спецкорпусів до енергоблоків. Біля другого спецкорпусу стоять БМ "Град" із повністю зарядженим боєкомплектом.

На території ЗАЕС багато ворожої техніки -На території ЗАЕС багато ворожої техніки - фото: bbc.com

На одному з майданчиків розмістили артилерійські установки, з яких обстрілюють ЗАЕС, імітуючи "прильоти" з Нікополя. Працівник станції говорить, що він бачив звідти вихід і куди прилетіло – між "виходом" і "прильотом" минуло не більше трьох секунд.

Наскільки обстріли загрожують радіаційній безпеці

За словами інженера, ці обстріли не загрожують радіаційній безпеці. Він говорить, що представники "Росатому" два місяці просили їх провести їм екскурсії по станції, дуже цікавилися тим, що і як влаштовано нібито для "обміну досвідом". Потім вони вимагали карти ЗАЕС, у тому числі ландшафтні. Згодом атомну електростанцію почали обстрілювати. Інженер каже, що росіяни просто знають, куди стріляти, щоб було "боляче", але "не смертельно". Наприклад, нещодавно вони розбили азотно-кисневу станцію. З одного боку – це катастрофа для АЕС, але вона не дуже сильно впливає на коректну роботу енергоблоків.

Найголовніше те, що окупанти розбивають лінії електропередач, які зв’язують Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Що буде з АЕС, якщо надалі обстрілюватимуть лінії електропередач

Інженер пояснює, що наслідки таких обстрілів не будуть надто критичними для України, але вони фатальні для ЗАЕС.

Справа в тому, шо атомна електростанція не може працювати в нікуди – вона повинна віддавати електроенергію. Якщо раптом всі споживачі зникнуть – станція "захлинеться", енергоблоки аварійно відключаться і почнеться так званий "блекаут". Це означає, що жоден енергоблок не видаватиме потужності "назовні". При цьому енергоблоку потрібна електрика, щоб працювали насоси, які охолоджують ядерне паливо в реакторі чи у басейні витримки.

Шість блоків Запорізької АЕС можуть виробляти 6 МВт електроенергії -Шість блоків Запорізької АЕС можуть виробляти 6 МВт електроенергії - фото: bbc.com

Без переохолодження буде ядерна катастрофа

За словами інженера, потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи.

- Вони це знають. І що вони роблять? Вони ламають високовольтні лінії, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І водночас кажуть нам: "Якщо "неонацисти із ЗСУ зламають вам останню лінію, ми готові представити вам допомогу". В чому полягатиме їх "допомога"? Вони дадуть нам план "з'єднання" ЗАЕС з енергосистемою РФ через лінію ЗАЕС-Мелітополь-Джанкой. Якщо ми раптом "сядемо на 0", тобто трапиться "блекауту", нам потрібно буде будь-яке живлення зі "сторони", щоби живити насоси для охолодження ядерного палива. Тобто росіяни спеціально влаштовують нам "блекаут", щоб потім нам "допомогти". Саме зараз це дуже близько. Може, завтра, може, післязавтра вони розгатять останню лінію. Таке враження, що вони роблять це, аби ми всі виїхали звідси, – коментує інженер Запорізької АЕС.

Яким може бути масштаб катастрофи на ЗАЕС

На думку інженера станції, найбільш вірогідний сценарій на ЗАЕС – це перебиття усіх ліній подачі напруги від ЗАЕС. Якщо станція не зможе видавати потужність, вона зупиниться. Але її не можна просто виключити. Потрібно буде багато енергії, щоб живити насоси для охолодження реактора.

Другий сценарій – росіяни можуть підірвати машинний зал на працюючому енергоблоці. Інженер каже, що технічно вони готові до цієї нештатної ситуації, але працівники дуже втомилися та виснажені.

Ядерне паливо завжди гаряче. Навіть якщо воно відпрацьоване, в ньому є елементи, що розпадаються, і тому завжди є енерговиділення. Якщо не відводити тепло від ядерного палива, воно перегрівається. Коли паливо перегрівається, то воно розширюється, як і будь-який матеріал при нагріванні. ТВЕЛи, в яких воно розміщене, тріскаються. У воду та атмосферу виходять досить багато радіоактивних газів. Це той самий радіоактивний йод. Крім газів, у воду попадають рештки відпрацьованого палива і купа радіоактивних ізотопів різних металів з дуже довгим періодом напіврозпаду.

- На Чорнобиль це не було б схоже. Це ближче до того, що сталося на Фукусімі, – зауважив інженер.

У чому може бути схожість з аварією на Фукусімі

Катастрофа на Фукусімі сталася через те, що землетрус та цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. В результаті цього стався паровий вибух в активній зоні, був зруйнований конфаймент, тобто герметична зона реактора, і радіоактивні речовини потрапили назовні.

- Ми провели низку модернізацій, щоб не допустити фукусімського сценарію на ЗАЕС. Половина з цих систем безпеки приводиться в дію завдяки персоналу. А він сьогодні вимушений тікати з Енергодара, бо на першому місці – власна реальна безпека. Люди – під постійними обстрілами. Й ось це може зіграти рокову роль, – коментує працівник атомної станції.

Раніше "Енергоатом" повідомляв про прильоти біля сховища відпрацьованого палива, біля проммайданчика реактора. За словами інженера, обстріл таких об’єктів – це ядерний тероризм. Такі дії можуть завершитися комунальною аварією в Енергодарі.

- Чорнобиля не буде, але приємного нічого теж не буде. Будь-яка ядерна аварія – це погано. Неважливо, що буде забруднено і в яких масштабах. Сам факт такого інциденту – це катастрофа, – каже інженер.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах