Мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що з ним робили у полоні

Мер Мелітополя розповів про своє викрадення

Мер Мелітополя розповів про своє викрадення - фото: facebook.com/IvanFedorovMelitopol

Події
18 березня 2022 11:15

Мер Мелітополя Іван Федоров розповів про своє викрадення та про те, що з ним робили в полоні.

Федорова викрали російські військові 11 березня і у полоні він пробув до 16 числа. Про те, що мер пережив, він повідомив в інтерв'ю "Сьогодні".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що з мером Мелітополя робили у полоні

За його словами, у полоні було складно, складно емоційно. Мера утримували в камері у СІЗО міського відділу поліції Мелітополя. Коли з Федоровим вели переговори та намагалися щось від нього отримати, то в камері з ним було п'ять-сім військових зі зброєю.

- Вони мене руками не чіпали, але повірте, семеро людей зі зброєю, що знаходяться поруч, достатньо, щоб переконливо довести свою позицію. Або в сусідній камері когось катували – і були чутні ті крики, які точно психологічно тиснуть так, що це абсолютно точно можна порівняти з тиском, тортурами і так далі. Тому всі ці шість днів були досить тяжкі, – сказав Федоров.

Це СІЗО зараз повністю під контролем російських військових і туди вони привозять різних людей – мітингувальників, диверсантів – простих мешканців міста.

Федоров впевнений, що не били суто через розголос. За це він подякував ЗМІ, політикам, які висвітлили це на світовому рівні. Завдяки розголосу та пильній увазі до цього питання Федоров залишився живим.

Що хотіли від нього окупанти

За словами мера, окупанти хотіли отримати від нього заяву на звільнення, якісь документи на призначення заступників.

- Але ці люди абсолютно безграмотні, не розуміються в українському законодавстві, що мер своїм розчерком пера не може звільнитися з роботи, що відставку мають прийняти депутати міської ради. Вони не розуміють, що міський голова не може призначити заступника, за це мають проголосувати депутати міської ради. Хотіли отримати це спочатку. Потім вони хотіли, щоб я дав вказівки команді, щоб вона продовжила працювати під російськими прапорами та з незрозумілим виконуючим обов'язків мера. Після цього вони хотіли, щоб я дав вказівку комунальним підприємствам продовжити працювати. Отакі були завдання. Їхнє завдання було одне: щоб я сидів у СІЗО, а місто жило своїм життям. А так не буде, – сказав Федоров.

Мер сказав, що було підписано низку документів, які не несуть жодної юридичної цінності. Але завдяки цьому йому вдалося залишитися цілим.

Як проходив обмін

Спроби було дві. Перша – невдала. У понеділок його понад сім годин возили в машині з мішком на голові, але потім сказали, що обмін не відбувся і повернули назад у камеру.

Потім була друга спроба обміну. Це було у темний час доби. Обмін призначили на 17:30, але були затримки, нестикування. У результаті все відбулося о 18:40.

- Я був упевнений, що обмін не відбудеться і цього разу, але, дякувати Богу, обмін відбувся. І, як ви бачили, мене обміняли на дев'ять російських солдатів. Але солдатами цих – напевно, за віком я не можу сказати "дітей" – юнаків, їх точно не можна назвати, бо хлопцям по 18-19 років. Але це ті люди, які прийшли вбивати мій народ у мою країну. І ось так відбувся другий обмін, – повідомив Федоров.

Обмін відбувся поряд із Василівкою. Умовно – на лінії розмежування, яку сьогодні контролюють Збройні сили України та Збройні сили Росії.

Що Федоров думає про Галину Данильченко, яка тепер називає себе "в.о. мера Мелітополя"

За словами Федорова, Гальченко підписала смертний вирок. Їй не вдасться уникнути кримінальної відповідальності.

З депутатського корпусу Гальченка підтримали четверо людей із 42. Вони з партії "Опозиційний блок", яка контролюється Євгеном Балицьким – депутатом облради.

Який настрій у мелітопольців

Федоров сказав, що українці бачать як росія розправляється з нашими містами. Мелітопольці не перебувають у вакуумі, вони у демократичному суспільстві і все бачать. Сьогодні в місті ніхто росію не підтримує.

У Мелітополі зараз "російське телебачення". Пропаганда впливає на настрій, але треба розуміти, що українське суспільство з 2014 року кардинально змінилося. До цього Росія не готова.

- Наразі вони заблокують телеканали, звичайно ж, наступним етапом вони заблокують інтернет. Усі методи впливу Російської Федерації давним-давно зрозумілі. Але наше завдання: у найкоротші терміни збройними силами України, які сьогодні стримують російську агресію, силами протестного настрою мешканців міста Мелітополя повернути українську юрисдикцію на територію міста Мелітополя. І наново підняти там український прапор. Тож чи боюся я пропаганди? Звісно, я розумію, що це працює. Наше завдання – не дати часу для цієї пропаганди, – повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Нагадаємо, 11 березня російські окупанти викрали мера Мелітополя Івана Федорова, який відмовився співпрацювати із ворогом. 10 людей прийшли за ним, надягли мішок на голову і відвели. Після цього на сайті "прокуратури ЛНР" написали, що Федорову інкримінували дві статті – сприяння терористичній діяльності та фінансування тероризму, а також організацію злочинної спільноти. Мешканці Мелітополя протестували проти того, що трапилося, над поверненням Федорова працювала українська влада. У результаті 16 березня мера вдалось витягнути.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах