Де у Запоріжжі заборонено купатися та чому

Де у Запоріжжі заборонено купатися та чому.

Де у Запоріжжі заборонено купатися та чому. Ілюстративне фото: zp.gov.ua

Події
20 липня 2023 16:28

В Запоріжжі діє заборона на купання в річці Дніпро та на кар’єрах. Фахівці регулярно роблять заміри у відкритих водоймах й наразі вони не відповідають нормам.

Як повідомили у Запорізькій ОВА, проведений аналіз на загальне мікробне забруднення води в Наталієвському та Передаточному кар’єрах показав невтішні результати. Згідно з дослідженнями, забруднена вода в кар’єрах несе небезпеку населенню. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що зафіксовано перевищення норми лактозопозитивної кишкової палички в 14 разів. 

Також зафіксовано перевищення кількості колі-фагів в 6,5 раза. Цей показник свідчить про свіже фекальне забруднення водойм від хворих або від носіїв гострих кишкових хвороб. Наявність колі-фагів вказує на загрозу захворіти на інфекційні захворювання та гепатит типу "А" з водним фактором передачі.

За словами головного санітарного лікаря області Тараса Тищенко, жодна з водойм у Запоріжжі не віповідає санітарним нормам. На Центральному пляжі - ліва та права сторони - перевищення за індексом лактозо-позитивної кишкової палички майже у 300 разів. Дещо менші, але також наднормативні значення ми отримуємо при досліджені проб води річки Дніпро на Правобережному пляжі, пише "Суспільне".

У Запорізькій міській раді повідомляють, що на територіях Центрального та Правобережного пляжів розмістили таблички про заборону відвідування пляжів та щити з інформацією про заборону купання. Там також проводиться радіотрансляція з повідомленням про погіршення якості річкової води та рекомендацією обмежити купання.

Наразі у Запоріжжі встановлена заборона на купання у Дніпрі та інших водних об’єктах, зокрема замкнутих водоймах.

Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Якщо з'явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.

Нагадаємо, що другий рік поспіль через повномасштабне вторгнення окупаційних військ у Запорізькій області не буде курортного сезону. Їхати в Кирилівку, Приморськ, Бердянськ та інші курортні міста та селища небезпечно.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах