Запоріжців застерігають від купання у кар’єрах: в чому причина

Запоріжців застерігають від купання у кар’єрах через ризик захворювання кишкові інфекції та гепатит А.

Запоріжців застерігають від купання у кар’єрах через ризик захворювання кишкові інфекції та гепатит А. Фото: https://zp.gov.ua

Події
18 липня 2023 18:07

У Запоріжжі фахівці перевірили якість води і виявили, що якість води в закритих водоймах міста не відповідає гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками та є небезпечною в епідемічному плані.

Як повідомили фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ і головний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко, в останніх пробах води, взятих із закритих водойм Запоріжжя, виявили величезну кількість бактерій групи кишкової палички та коліфагів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так у 100 мілілітрах води деяких проб містилося 140 000 КУО (колоноутворюючих одиниць) лактозопозитивних бактерій, що у 14 разів більше за норму. При цьому кількість коліфагів перевищувала нормальні показники у 6,5 раза. Така мікрофлора - яскраве свідчення фекального забруднення води. Вона в рази підвищує ризик зараження кишковими та вірусними інфекціями. У тому числі - гепатитом A.

Через підрив Каховської ГЕС та обміління Дніпра відпочивальники все частіше і частіше йдуть до кар’єрів. Однак, чим більше людей, які купаються, тим брудніша вода в закритих водоймах і тим більше мікробне навантаження на організм. На жаль, сьогодні вода в Дніпрі та кар’єрах Запоріжжя несе серйозну загрозу здоров’ю.

Медики та керівництво області вкотре закликають не відвідувати водойми, заборонені для купання.

Наразі у Запоріжжі встановлена заборона на купання у Дніпрі та інших водних об’єктах, зокрема замкнутих водоймах.

Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Якщо з'явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.

Нагадаємо, що другий рік поспіль через повномасштабне вторгнення окупаційних військ у Запорізькій області не буде курортного сезону. Їхати в Кирилівку, Приморськ, Бердянськ та інші курортні міста та селища небезпечно.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах