Зеленський повідомив про підготовку росіянами теракту на Запорізькій АЕС

Зеленський повідомив про підготовку росіянами теракту на Запорізькій АЕС.

Зеленський повідомив про підготовку росіянами теракту на Запорізькій АЕС. Колаж: zp.vgorode.ua, фото: globallookpress.com/Victor Lisitsyn

Події
22 червня 2023 14:15

Президент України Володимир Зеленський отримав доповідь української розвідки та служби безпеки, після чого зробив заяву про підготовку росіянами теракту на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Як повідомив Володимир Зеленський, українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній станції. Окупанти все підготували для цього. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент закликає усі країни, міжнародні організації та все людство діяти, щоб зупинити країну-терориста.

- Зараз наша розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції. Терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього. На жаль, уже неодноразово мені доводилося нагадувати, що радіація не знає державних кордонів. І те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру, – заявив Зеленський.

Глава держави заявив, що Україна передає всю наявну інформацію партнерам країнам-партнерам, щоб світ відреагував та почав діяти.

Він нагадав, що Запорізька атомна станція є найбільшою у Європі. Всі у світі – МАГАТЕ, усі країни, усі лідери – точно знають, що там відбувається.

Росія використовує Запорізьку атомну станцію як елемент у своїй агресії: окупує станцію, прикриває нею обстріли сусідніх міст та тримає там зброю і військових.

Нагадаємо, що робити в разі аварії на Запорізькій АЕС

Викид може бути контрольованим. На атомних електростанціях є системи, які спрямовані на те, щоб убезпечити довкілля від того, що перебуває всередині герметичної оболонки атомної електростанції. Але алгоритм дій такий:

  • дослухатися до офіційних повідомлень,
  • перейти до укриття (може підійти кімната, коридор чи підвальне приміщення, де від джерела радіації відділяють дві стіни),
  • подбати про бутильовану воду,
  • загорнути харчові продукти в герметичні пакети,
  • взяти маску й респіратор,
  • мати одяг, який легко помити (плащ, гумові чоботи),
  • не виходити з укриття без відповідних сигналів.

Зазначимо, що передчасна евакуація може бути шкідливою, тому що ви можете, перебуваючи в автомобілі, навпаки, потрапити на тяжку фазу аварії та отримати непомірно більші дози опромінення, ніж ви б отримали, якби залишилися в укритті.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах