"Другого Чорнобиля не буде": експерт сказав, що підрив ЗАЕС не призведе до катастрофи

"Другого Чорнобиля не буде": експерт сказав, що підрив ЗАЕС не призведе до катастрофи.

"Другого Чорнобиля не буде": експерт сказав, що підрив ЗАЕС не призведе до катастрофи. Фото: gettyimages.com

Події
21 червня 2023 14:37

Після підриву російськими окупантами дамби на Каховській ГЕС існуває загроза для Запорізької АЕС, адже саме вода з дамби охолоджувала атомну електростанцію. Проте українців заспокоїли – катастрофи не буде.

За словами засновника БФ "Омріяна Країна" Олексія Толкачова, після катастрофи на АЕС Фукушіма в Японії, країни ЄС, у тому числі й Україна, вирішили провести "стрес-тести", щоб переконатися, що аналогічна біда на АЕС Європи не трапиться.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Олексій Толкачов був головою громадської ради Державної інспекції ядерного регулювання, де на засіданнях колегії розглядали і слухали результати стрес-тестів на українських АЕС.

- 30 грудня 2011 року Державна інспекція ядерного регулювання опублікувала результати стрес-тестів. За їх результатами на українських АЕС були запроваджені технологічні рішення, які виключають можливість повторення аварії на АЕС Фукушіма. Зокрема, були створені системи перетворення водню, щоб виключити можливість вибуху реактора навіть за умови втрати електропостачання, втрати рідини охолоджувача, землетрусу й інших несприятливих обставин, – йдеться у повідомленні.

Толкачов також пояснив, у чому принципова різниця реакторів на Запорізькій АЕС (ВВЕР-1000, проєкт В-320) від чорнобильських реакторів РБМК-1000.

  • всі реактори ВВЕР-1000 сховані у герметичний конфаймент - оболонку з півтораметрового напруженого залізобетону, яка має витримати як зовнішнє падіння легкого літака, так і внутрішній вибух, аварію і викид радіоактивних матеріалів. На Чорнобильській АЕС такого конфайменту не було;
  • на ЗАЕС, в реакторах ВВЕР-1000, лише 66 тонн урану в кожному реакторі. В чорнобильських реакторах РБМК було значно більше - 192 тонни;
  • реактори на Запорізькій АЕС - докритичні, на відміну від Чорнобильської АЕС, де були надкритичні. Це означає, що в реакторі не може статися самовільний розгон потужності, як це було на ЧАЕС;
  • якщо реактор ВВЕР-1000 залишити без нагляду, то він самовільно заглохне. На ЧАЕС було навпаки.

- Максимум, до чого може призвести катастрофа на Запорізькій АЕС - це розплавлення активної зони і незворотнє руйнування самого реактора в середині конфайменту. В такому разі ми не зможемо відновити роботу ЗАЕС, адже реактор ремонту не підлягає. Перший радіоктивний контур теплоносія теж знаходиться в середині конфайменту. Якщо відбудеться витік, то це буде внутрішня аварія на ЗАЕС, але не катастрофа національного масштабу, – наголосив Олексій Толкачов.

Він додав, що масштабна біда може статися хіба що у випадку удару по ЗАЕС тактичною ядерною зброєю.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах