В НАТО розробили план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС

В НАТО розробили план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС.

В НАТО розробили план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. Фото: globallookpress.com/Victor Lisitsyn

Події
12 червня 2023 11:30

У НАТО вже є розроблений план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції у зв'язку із діями РФ.

Як заявила помічниця генерального секретаря НАТО з публічної політики Байба Браже в інтервʼю ЄП, вона не хоче спекулювати на темі подій навколо Запорізької АЕС, зокрема, через підрив росіянами Каховської ГЕС, що поставило під загрозу охолодження ядерних реакторів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Байби Браже, є чітке пояснення МАГАТЕ та заява гендиректора Гроссі про те, що зараз на цій атомній станції є достатньо води для охолодження на наступні декілька місяців.

- Тому зараз важливо використати цей час, щоб підготуватися до всіх можливих позаштатних ситуацій і забезпечити відсутність ризику нової катастрофи, – сказала вона.

Браже зазначила, що НАТО є оборонним блоком, який перш за все опікується колективною обороною країн-членів та їхнього населення.

- Тому нам потрібні плани захисту, які будуть виконуватися, для яких є достатні перевірені сили – і військові, і цивільні. Адже НАТО – це не лише військові. Я це все розповідаю, щоб пояснити: звичайно ж, у НАТО є необхідні плани, – додала вона.

Помічниця генсека НАТО додала, що Альянс "дуже уважно ставиться" до того, аби утриматися від спекуляцій на ядерній тематиці, оскільки питання ядерного стримування "викликає певні занепокоєння в суспільстві".

Варто зазначити, що з 5-го березня 2022 року російські війська, які захопили найбільшу в Європі атомну електростанцію – в Енергодарі, використовують Запорізьку АЕС як інструмент шантажу всього світу: вони регулярно обстрілюють її, що загрожує страшною катастрофою, тримають на станції військову техніку, викрадають та катують персонал.

Нагадаємо, що робити у разі радіаційної аварії:

Головне правило – слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть дії на місцях. Якщо ви отримали оповіщення про радіаційну аварію, то потрібно:

- зробити запас води в герметичних ємностях на кілька днів. Продукти потрібно обернути в плівку та покласти в холодильник чи шафу;

- підготувати маску, респіратор чи ватно-марлеву пов'язку для захисту органів дихання;

- зайти в укриття, підвал чи середину будівлі. Радіоактивний матеріал осяде на зовнішній стороні будівель, тому краще триматися подалі від стін та даху будинку;

- забрати всередину тварин;

- закрити та заблокувати всі вікна та двері у приміщенні, не підходити до них без особливої потреби;

- стежити за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, органів влади.

Ще раз уточнюємо: під час радіації потрібно приймати спеціальну дозу йоду, яка значно перевищує добову потребу організму, тому приймати її можна лише після вказівки рятувальників ДСНС чи місцевої влади. Також важливо – йод та йодид калію приймається лише один раз. Це стосується і сіточки для дітей. За жодних обставин вдруге цього не можна повторювати. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах