Що робити у разі радіаційної аварії на АЕС

Що робити у разі радіаційної аварії на АЕС - фото: hubs.ua

Що робити у разі радіаційної аварії на АЕС - фото: hubs.ua

Події
19 серпня 2022 12:23

Ситуація на Запорізькій АЕС загострюється. ГУР вже отримало підтвердження, що на окупованій станції готується провокація. Vgorode вирішив нагадати українцям правила, що робити у разі радіаційної аварії, але нехай це ніколи не стане в нагоді.

Як впливає радіація на людину

У Центрі громадського здоров'я розповіли, що через радіаційний вплив у людини можуть бути порушені життєві функції різних органів – кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту та інші. Також може розвиватися променева хвороба.

За даними ВООЗ, ризик розвитку несприятливих наслідків здоров'ю залежить від дози опромінення. Тобто якщо доза опромінення низька, то ризик значно нижчий, оскільки організм людини відновлює пошкоджені клітини та молекули.

Що робити у разі радіаційної аварії

Головне правило – слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть дії на місцях.

Якщо ви отримали оповіщення про радіаційну аварію, то потрібно:

- зайти в укриття, підвал чи середину будівлі. Радіоактивний матеріал осяде на зовнішній стороні будівель, тому краще триматися подалі від стін та даху будинку;

- забрати всередину тварин;

- закрити та заблокувати всі вікна та двері у приміщенні, не підходити до них без особливої потреби;

- зробити запас води в герметичних ємностях на кілька днів. Продукти потрібно обернути в плівку та покласти в холодильник чи шафу;

- підготувати маску, респіратор чи ватно-марлеву пов'язку для захисту органів дихання;

- стежити за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, органів влади.

Що робити, якщо потрібно вийти з укриття?

- Потрібно скористатися респіратором, одягти плащ, гумові черевики та рукавички.

- Не можна роздягатися на вулиці, сідати на землю, купатися у відкритих водоймах, збирати гриби чи лісові ягоди.

- Після повернення додому потрібно зняти верхній шар одягу. Так можна позбутися 90% радіоактивного матеріалу. Роздягатися потрібно дуже обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил. Одяг потрібно помістити у пластиковий пакет чи герметичний контейнер, а його тримати подалі від людей та тварин.

- Треба помитись, бажано з милом. Голову варто помити шампунем, але не можна використовувати кондиціонер для волосся, оскільки це може лише закріпити радіоактивний матеріал у волоссі. Не тріть і не дряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у ранки.

- Потрібно одягти чистий одяг.

Як пити воду та харчуватися після радіаційної аварії?

- Воду треба пити лише з перевірених джерел. Спочатку потрібно пити лише воду з пляшок, поки рятувальники чи влада не повідомлять про безпеку водопровідної води. Упаковка захищає рідину від радіоактивних речовин.

- Кип'ятіння водопровідної води радіоактивних речовин її не позбавить. Тому потрібно мати запас у пляшках або інших герметичних контейнерах. Напої в холодильнику також є безпечними для вживання.

- Вода у бачку унітаза або у водонагрівачі також буде без радіоактивних речовин.

- Навіть забруднену водопровідну воду можна використовувати для знезараження, тому що будь-який радіоактивний матеріал, що потрапляє в поверхневі або підземні води, розбавлятиметься водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

- Їжа безпечна у герметичних контейнерах – консерви, банки, пляшки, коробки. Також безпечним буде все, що у холодильнику чи морозилці.

- Перед тим, як відкрити харчовий контейнер, потрібно протерти його вологою ганчіркою або рушником. Також потрібно протерти кухонні прилади перед використанням. Після цього тканину або рушник потрібно скласти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер, який залишити подалі від людей та тварин.

Чи треба пити йодистий калій і що робити, якщо його немає

Як ми вже писали, йодид калію – це сіль, схожа на кухонну. В основному його продають в аптеках у формі таблеток. Якщо препарат приймати вчасно та у певному дозуванні, то він блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою. У результаті це знижує ризик розвитку раку щитовидної залози та інших її захворювань.

Уточнимо, що йодид калію слід приймати виключно у тому випадку, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати його для "профілактики" без потреби – неприпустимо. Це може навіть зашкодити здоров'ю. Також важливо – приймати йодид калію потрібно одноразово.

У Центрі громадського здоров'я повідомили, що якщо йодистого калію немає, то можна використовувати йодистий розчин – 44 краплі 5% йоду на склянку води. Але теж, лише якщо буде вказівка від органів влади чи ДСНС.

Зазначимо, що, за даними ВООЗ, йодистий калій не рятує від опромінення. Він захищає лише щитовидну залозу від впливу радіоактивного йоду.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах