Є загиблі: у день візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС окупанти обстрілюють Енергодар

Є загиблі: у день візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС окупанти обстрілюють Енергодар.

Є загиблі: у день візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС окупанти обстрілюють Енергодар. Фото: t.me/orlovdmytroEn

Події
01 вересня 2022 09:19

Від самого ранку 1 вересня російські військові почали обстрілювати окупований ними Енергодар. Вони прицільно б’ють по цивільних об’єктах, через що є поранені й жертви серед мирних жителів. Окупанти влаштовують провокації і обстрілюють маршрут МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Як повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов, до цинічних дій окупанти вдалися у день візиту місії МАГАТЕ на захоплену ними Запорізьку атомну електростанцію, водночас пропагандисти запустили фейк, щоб обстрілювати населений пункт іще більше.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Енергодар. Із п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чутно автоматні черги, – заявив міський голова.

Він наголосив, що вже відомо про влучання загарбників у декілька цивільних об’єктів. Також є постраждалі – їхня кількість з’ясовується. 

- Самі ж вбивці цивільного населення, які обстрілюють Енергодар із мінометів, автоматів і гатять снарядами, залучили авіацію (над містом кружляють вертольоти), вже повідомили про загиблих та поранених унаслідок їхніх обстрілів, – заявив Орлов.

За словами Орлова, надходить інформація про влучання ворога в житлові будинки на вулицях Центральна, Воїнів-Інтернаціоналістів та Курчатова. Крім цього, у приватні присадибні будинки в кооперативах у передмісті, а також приймальний покій СМСЧ (спеціалізованої медико-санітарної частини), дитячі садочки.

Голова Нікопольської РДА Євген Євтушенко наголосив, що армія РФ здійснює обстріл Енергодара з вертольотів і ствольної, реактивної артилерії.

- Триває масштабна провокація, яка може закінчитися обстрілом прибережних територій нашого району. Прошу вас за можливості перебувати вдома, або в будівлях. Уникайте відкритих місць, – зазначив чиновник.

Над Енергодаром літают гелікоптери.Над Енергодаром літают гелікоптери. Фото: t.me/orlovdmytroEn

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух додав, що окупанти ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до електростанції. Передова група ООН не може продовжити рух із міркувань безпеки.

- Україна докладає зусиль для організації безпечного доступу міжнародної місії до ЗАЕС. Вимагаємо від РФ припинити провокації і надати безперешкодний доступ МАГАТЕ до українського ядерного об'єкта, – заявив він.

У той час, коли місія МАГАТЕ вирушила до станції, російські агресори запустили фейк про нібито висадження українського десанту в районі Енергодара.

У "Енергоатомі" повідомили, що 1 вересня о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потріб ЗАЕС- 330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

Нагадаємо, що інспекційна місія МАГАТЕ вирушила в Україну 29 серпня, вчора, 31 серпня вона прибула у Запоріжжя. Відомо, що місія має сфокусуватися на трьох завданнях: фізичному захисті, ядерній безпеці та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах