На Запоріжжі діяла масштабна корупційна схема при перетині лінії розмежування

На Запоріжжі діяла масштабна корупційна схема при перетині лінії розмежування -

На Запоріжжі діяла масштабна корупційна схема при перетині лінії розмежування - фото: dbr.gov.ua

Події
13 серпня 2022 14:19

Правоохоронці викрили масштабну корупційну схему у Запорізькій області – чиновники щодня заробляли мільйони гривень на людях, які хотіли перетнути лінію зіткнення.

Про це повідомили сьогодні у Державному бюро розслідувань.

Так, у травні Рада оборони Запорізької області затвердила Порядок перетинання лінії зіткнення українцями. Згідно з ним, люди мають подавати відповідні заявки, їх розглядають уповноважені особи та на їх основі формують списки. Цей порядок ухвалили для того, щоб українці могли безпечно та швидко пересуватися через лінію зіткнення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Деякі чиновники вирішили скористатися ситуацією. За даними правоохоронців, окремі "ділки" Запорізької ОВЦА, міської ради, а також правоохоронних органів організували злочинну схему незаконного збагачення за рахунок "швидкого" та позитивного розгляду таких заявок.

Для цього вони створювали штучні перешкоди або затягували час, або свідомо допускали помилки під час оформлення документів. У результаті час розгляду заявок на виїзд необґрунтовано затягувався та складав від 4 до 5 тижнів, або ж взагалі – особі відмовляли у перетині лінії зіткнення, оскільки у документах були вказані неточні дані. 

Пришвидшити розгляд заявки можна було за гроші -Пришвидшити розгляд заявки можна було за гроші - фото: dbr.gov.ua

Для того аби пришвидшити процедуру, охочим пропонувалось заплатити. Була розроблена ціла система поборів із людей, в залежності від засобу пересування та швидкості розгляду питання. Зокрема, з однієї автівки неправомірна вигода могла складати до 800 доларів США. Гроші отримували спеціально залучені посередники. Щоденний незаконний прибуток складав два мільйони гривень.

Сьогодні, 13 серпня, працівники ДБР провели понад 20 обшуків – у Запорізькій ОВЦА, міській раді, правоохоронних органах області, у тому числі в осіб, які можуть бути причетні до цієї злочинної схеми. В результаті вилучили чорнові записи, документи, незаконно отримані гроші, засоби зв’язку та інші речі.

У Запорізькій області викрили масштабну корупційну схему -У Запорізькій області викрили масштабну корупційну схему - фото: dbr.gov.ua

З-поміж іншого слідчі ДБР затримали одного із посередників "на гарячому" у момент передачі коштів у сумі 1 400 доларів США за "позитивний" розгляд заяви особи. Затриманий обіцяв вирішити питання з оформленням необхідних для виїзду на тимчасово окуповану територію України документів впродовж усього двох днів за "символічну" плату.

- Схема зламана, під час війни не припустимо наживатись на бідах співвітчизників. Готується повідомлення зловмисникам про підозру, – говориться у повідомленні ДБР.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах