Все про обмеження консульських послуг для чоловіків із України за кордоном: роз'яснення МЗС

Все про обмеження консульських послуг для чоловіків із України за кордоном: роз'яснення МЗС.

Все про обмеження консульських послуг для чоловіків із України за кордоном: роз'яснення МЗС. Фото: visitukraine.today

Події
23 квiтня 21:21

Великий резонанс у суспільстві викликала заборона МЗС України надавати чоловікам віком від 18 до 60 років консульські послуги. Ця заборона була введена сьогодні, 23 квітня.

Щоб суть заборони була зрозумілою краще, МЗС випустило роз'яснення з цього приводу.

Чому заборона виникла саме зараз?

Це пов'язано з новим законом про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. Необхідно вносити технічні зміни до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем Міністерства закордонних справ, які використовуються для виконання відповідних консульських функцій.

Які послуги не надаються і як довго це триватиме?

МЗС припиняє з 23 квітня цього року прийом нових заяв на вчинення консульських дій від громадян України, чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну). Це тимчасовий захід.

Якщо людина подала заяву до 23 квітня, чи це означає, що вона вже не отримає послугу?

Ні, не означає. Важливо, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами у повному обсязі.

Чому обмеження запровадили до набрання чинності Закона про мобілізацію?

Тимчасово не прийматимуться лише нові заяви від визначеної у новому законі категорії громадян, оскільки термін розгляду таких заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності законом. Ми прагнемо вберегти громадян від ситуацій, коли замовлена послуга не зможе бути зрештою надана.

Якщо обмеження є тимчасовими, то коли їх знімуть?

Після набрання законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" в силу 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону.

Якщо чоловік за кордоном оновив свої дані до ТЦК, чи зможе він тоді отримувати консульські послуги?

Закон України про мобілізацію передбачає, що після оновлення даних військового обліку до ТЦК громадянин України чоловічої статі віком від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами отримає доступ до консульських послуг згідно із законодавством у повному обсязі.

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається та узгоджується причетними державними органами. Як тільки цю міжвідомчу роботу буде завершено, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз'яснення.

У разі надзвичайної ситуації, громадянин України може розраховувати на допомогу консульства?

Тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Співробітники консульської служби надаватимуть у межах законодавства необхідну консульську допомогу у повному обсязі.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах