У Запорізькій області збираються запровадити комендатуру: що це означає

На Запоріжжі збираються ввести комендатуру: що це означає

На Запоріжжі збираються ввести комендатуру: що це означає - фото: facebook.com/vereshchuk.ukraine

Події
11 серпня 2022 16:03

У Запорізькій області хочуть запровадити комендатуру через регулярні поїздки цивільних осіб "туди-сюди" на лінії розмежування.

Як під час брифінгу розповіла віце-прем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, лист із цим проханням вже надіслали головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Я знаю, що в Запорізькій області багато людей, які повертаються, їдуть знову під час обстрілів на територію більш безпечну і це вже набрало неправильних форм, коли люди ледве не влаштовують туристичні поїздки туди-сюди на лінії розмежування. Так не буде. Жодних комерційних рейсів там не буде. Ми чудово розуміємо, що бардак – це лише те, що грає на руку ворогові. Ми наведемо порядок і робимо це щодня, – сказала Верещук.

За її словами, згідно з постановою Кабміну передбачено запровадження коменданта та комендатури на таких "вузлових точках". З проханням призначити коменданта вже звернулися до Залужного, бо всю повноту влади під час ведення бойових дій та на період воєнного стану мають саме військові.

Як повідомила Верещук, підписання указу про запровадження комендатури має допомогти у запобіганні майбутнім конфліктам.

Навіщо потрібна комендатура, що робить комендант і як це позначиться на пересічних мешканцях Запоріжжя?

Комендатура створюється для організації та забезпечення заходів під час комендантської години, для запровадження спеціального режиму світломаскування, координації дій сил та засобів підрозділів та органів військового управління ЗСУ та інших військових формувань, поліції, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За законом, комендант – це уповноважена людина органу військового управління. Його призначають наказом військового командування чи військової адміністрації. До складу комендатури можуть включатись військовослужбовці ЗСУ, Нацгварді, ДФС, ДМС, ДСНС, військові адміністрації.

До повноважень коменданта входить:

  • розробляти проекти наказів з питань забезпечення комендантської години;
  • за дорученням військового командування або військової адміністрації брати участь у засіданнях органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій на території, де запроваджено комендантську годину;
  • подавати клопотання перед керівником військового командування або військової адміністрації про встановлення часу у визначений період доби, протягом якого необхідно запровадити комендантську годину;
  • за погодженням з військовим командуванням або військовою адміністрацією визначати режим перебування на території, де запроваджено комендантську годину;
  • організувати інформування та доведення до підприємств, установ, організацій та населення відповідної території сигналів оповіщення про порядок виконання окремих обмежень;
  • у разі реальної загрози життю та безпеці осіб комендант має право тимчасово обмежувати перебування, свободу пересування, в'їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію або з території, де запроваджено комендантську годину та встановлено спеціальний режим світломаскування.

Комендатуру з березня цього року створено у Києві. Vgorode поцікавився у місцевих жителів – чи змінилося щось після її запровадження? Нам повідомили, що на простих городян це ніяк не позначилося. Різницю вони не відчули.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах