Чи треба переоформлювати документи, якщо вашу вулицю перейменували

Чи треба переоформлювати документи, якщо вашу вулицю перейменували.

Чи треба переоформлювати документи, якщо вашу вулицю перейменували. Фото: pixabay.com

Події
27 сiчня 17:31

В Запоріжжі, як і у багатьох містах та селах України, перейменовують вулиці, площі, провулки, на тлі чого у місцян виникають резонні питання щодо необхідності коригування даних у документах, де міститься інформація про місце реєстрації, права власності на нерухомість та інше. Vgorode дізнався, які документи треба змінювати та скільки це коштує.

Насправді законодавство не передбачає обов'язку вносити подібні відомості, оскільки зміна назви вулиці не передбачає зміни реєстрації місця проживання, пояснює Урядовий портал.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

Чи потрібно оновлювати документи на нерухомість

Вносити зміни до свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договір купівлі-продажу, договір зміни, договір дарування потрібно робити лише в тих випадках, коли це необхідно для оформлення продажу чи дарування тощо, або з власної ініціативи, зазначають у прес-службі КМДА.

Тобто документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними при зміні назви вулиці, на якій вони розташовані. Такі документи змінюють лише за необхідності. Наприклад, для купівлі-продажу чи дарування нерухомості.

Якщо власник захоче продати, подарувати чи передати у спадок свою нерухомість, у документах, які оформлятимуться на нову особу, вже вкажуть нову назву.

Варто зазначити, що на вартості послуг нотаріуса це не позначиться.

Водночас юридичні особи повинні вносити відповідні зміни до установчих документів, але граничних термінів для цього немає, тому підприємство самостійно вирішує, коли здійснити реєстрацію змін.

Куди звертатись, щоб змінити документи

Для зміни документів громадянам потрібно звертатися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно - до ЦНАПу - із заявою про внесення змін до цього держреєстру у зв'язку зі зміною назви чи перейменування вулиці.

Якщо ви хочете продати/подарувати/успадкувати нерухоме майно, у Департаменті містобудування та архітектури при міських адміністраціях можна отримати довідку про перейменування вулиці. Їх можна отримати безкоштовно.

Для цього необхідно подати заяву до органу місцевого самоврядування, яке ухвалило рішення про перейменування такої вулиці - бланк заяви видають на місці, а довідка видається у термін від 15 календарних днів до місяця.

Документи, що необхідно надати для отримання послуги: заява та документ, що посвідчує особу.

Чи потрібно міняти документи на автомобілі та номерні знаки?

Перейменування вулиці не вимагає обов’язкової перереєстрації транспортного засобу і внесення змін до техпаспорта автомобіля.

Власник зможе зробити це, коли буде продавати або дарувати авто.

На вартості процедури перереєстрації це не позначиться, жодних додаткових платежів не передбачено.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах