Експерт розповів, чому важливо звільнити Енергодар до зими

Експерт розповів, чому важливо звільнити Енергодар до зими.

Експерт розповів, чому важливо звільнити Енергодар до зими. Фото: energoatom.com.ua

Події
25 липня 2022 12:48

Взимку Україні, можливо, не вистачить електроенергії та знадобиться її імпорт із Європейського союзу. Тому ЗСУ необхідно звільнити Енергодар та Запорізьку АЕС до зими, щоб країна не купувала електрику в ЄС.

Так, у холодний період часу українська система експорту електроенергії до Європи може перейти на імпорт, збільшивши для цього технічні можливості. Брак електроенергії, швидше за все, становитиме до 1,5 гігават (ГВт), пише "Радіо Свобода".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів, що на сьогоднішній день виведено з експлуатації або перебуває у зоні окупації близько 10 гігават (ГВт) ліквідних потужностей електрогенерації. А дефіцит електроенергії може виникнути насамперед через окупацію Запорізької атомної електростанції.

- Це найбільша в Європі атомна станція, вона має шість атомних реакторів загальною потужністю шість гігават. Це дуже багато – близько 30% реальної ліквідної сили української енергетичної системи. Не треба забувати, що в нас ще під окупацією чи зруйновано, чи в зоні бойових дій знаходиться низка теплових станцій. Це – Запорізька, Курахівська, Вуглегірська, Луганська, Слов'янська ТЕС. Тому справді ситуація досить складна не лише з паливом, а й із потужностями, – зазначив Омельченко.

За словами фахівця з енергетики, Росія хоче зруйнувати енергетичну інфраструктуру, щоб Україна не могла успішно перезимувати. Тоді Росія могла б нав'язати свої переговорні позиції.

Експерт також зазначив, що Росія вже намагається налаштувати усі технологічні процеси на Запорізькій АЕС під свої потреби.

- Будуються нові електромережі, якими Росія планує постачати, зокрема, Крим та частину окупованої території. Ці плани, безумовно, йдуть всупереч українським інтересам, тому Україна має зробити все можливе та неможливе, щоб звільнити Енергодар у найближчі місяці. Це було б вагомим кроком для забезпечення енергетичної безпеки цього осінньо-зимового періоду, – сказав Омельченко.

Начальник відділення аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк повідомив, що у разі відключення Запорізької АЕС від української енергетичної системи наслідки можуть бути непередбачуваними. В умовах знеструмлення слід охолоджувати атомні реактори. Для цього на станції передбачено дизельні генератори. Чи є для них паливо на ЗАЕС і чи можна його привезти туди – невідомо, розповів Гуменюк.

Нагадаємо, Запорізьку АЕС із 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами знаходиться місто-супутник АЕС – Енергодар. Під час захоплення станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У ніч проти 4 березня російські влаштували стрілянину на майданчику Запорізької АЕС, що призвело до пожежі.

Крім того, АЕС знаходиться під постійною загрозою ракетного удару, існує реальна загроза пошкодження енергопостачання в умовах бойових дій, що тривають в Україні.

Також раніше ми писали, що військовий експерт розповів, коли очікується деокупація Запорізької атомної електростанції.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах