Військовий експерт розповів, коли чекати на звільнення окупованої Запорізької АЕС

У Запоріжжі тиждень не вивозитимуть сміття із приватного сектору.

У Запоріжжі тиждень не вивозитимуть сміття із приватного сектору. Фото: rbc.ua

Події
02 липня 2022 16:06

У Запорізькій області багато тижнів лінія фронту залишається більш-менш стабільною. Військовий експерт розповів про деокупацію Запорізької атомної електростанції.

За словами українського військового експерта, полковника запасу ЗСУ Олега Жданова, Запорізьку АЕС буде звільнено цієї осені. При цьому він сумнівається, що в районі ядерного об'єкта будуть вестися бої.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, окупанти не мають змоги влаштувати ядерну катастрофу на Запорізькій атомній електростанції. Адже АЕС розрахована на ядерну війну невеликої потужності, бо знищити її звичайним озброєнням дуже складно.

- Навіть якщо ви порушите технологічний процес, не забувайте, що всі реактори мають кілька ступенів захисту. Чи не дивіться на Чорнобиль, не порівнюйте. У Чорнобилі мета експерименту була знайти прикордонний стан реактора перед вибухом… У принципі, хоч би як це звучало чорним гумором, мета експерименту була досягнута, – зазначив Жданов.

Жданов додав, що сьогоднішній реактор, який працює у нормальному стані, має купу блокувань та захисту. Перше, що робить реактор – блокує активну зону та гасить її, охолоджується. Перезапуск реактора – це величезна проблема. У будь-якому випадку, навіть якщо виникає позаштатна ситуація, спрацьовує штатна система, яка гасить реактор.

Нагадаємо, Запорізьку АЕС із 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами знаходиться місто-супутник АЕС – Енергодар. Під час захоплення станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У ніч проти 4 березня російські влаштували стрілянину на майданчику Запорізької АЕС, що призвело до пожежі.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах