10 емоційних відео з початку війни, від яких у запорожців сльози на очах - фото: t.me/zoda_gov_ua
10 емоційних відео із Запорізької області з початку війни, від яких мурашки по шкірі
Події
13 червня 2022 18:40
10 емоційних відео з початку війни, від яких у запорожців сльози на очах - фото: t.me/zoda_gov_ua

Вже понад три місяці триває повномасштабна збройна агресія РФ в Україні. Окупанти вбивають українців, знущаються, ґвалтують. Вони руйнують будинки мирних людей, школи, лікарні. Українців викрадають за їхню позицію, за посаду, за татуювання, за "підозрілі смс". Vgorode зібрав 10 емоційних відео з початку війни, які точно залишаться у пам'яті кожного мешканця Запорізької області.

Попереджаємо, деякі відео містять нецензурну лексику (18+).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тисячі жителів Енергодару захищали в'їзд у місто своїми тілами

Наприкінці лютого на Енергодар насувалася колона російської військової техніки. Місцеві жителі показали максимальну мужність та героїзм – вони натовпом вийшли на дорогу, щоб не пропустити танки до міста.

З боєм російським військовим вдалося увійти до Енергодару, але люди не здавалися. Вони виходили на мирні протести, показували, що не погоджуються з окупацією. У відповідь російські "визволителі" стріляли в натовп та кидали димові гранати. Найемоційніші відео ми зібрали в одному ролику:

Мешканці Мелітополя лягали під колеса російської військової техніки та руками зупиняли її

Героїчно стоїть вся Запорізька область, зокрема й Мелітополь. На початку війни тисячі городян збиралися на протести, вони зупиняли військову техніку окупантів. Лягали під колеса. Вони кричали, просили, загрожували. Були й ті, хто намагався переконати окупантів по-людськи. Люди розповідали, що тут немає жодних "нациків", що ніхто нікого не принижує, що у них багато родичів у Росії. У лютому та березні здавалося, що це може допомогти, але ні. Російські війська все одно увійшли до Мелітополя, незважаючи на таке протистояння мирних:

У Бердянську чоловік голими руками та з цигаркою в зубах виніс міну подалі від дороги

Це відео розлетілося по всіх соцмережах та новинах, як приклад хоробрості та сміливості українців. Звичайний цивільний чоловік із цигаркою в зубах, ризикуючи життям, виніс міну подалі від дороги та мосту. Вона не вибухнула, але кінець у цій історії трагічний. Як незабаром з'ясувалося, чоловік, який був на цьому відео, загинув. Російські військові розстріляли автомобіль із цивільними людьми – загинули троє чоловіків. Серед них і герой цього емоційного ролика:

Окупанти відкрили вогонь по мирних людях, які не пускали їх у село Водяне

Це сталося на початку березня неподалік Енергодару. Люди вийшли на дорогу та не пускали окупантів на військовій техніці до села. У результаті російські військові відкрили в мирні люди вогонь і почали кидати в їхні сторони гранати. Відомо, що тоді постраждали, як мінімум, двоє мешканців. Один із них був у дуже тяжкому стані, другий отримав поранення середньої тяжкості. Людей доправили до лікарні.

Визволення з полону мера Мелітополя Івана Федорова

На початку березня у Запорізькій області окупанти почали викрадати людей. Одним із перших був мер Мелітополя Іван Федоров, який відмовився співпрацювати зі "визволителями". Десять окупантів зайшли до міського кризового центру і, одягнувши пластиковий мішок на голову мера, відвели його у невідомому напрямку.

Як з'ясувалося, мера утримували в камері в СІЗО міського відділу поліції Мелітополя. Коли з Федоровим вели переговори та намагалися щось від нього отримати, то в камері з ним було п'ять-сім військових зі зброєю. Також йому було чути, як у сусідній камері когось катували. Після полону мер розповідав, що все це було дуже тяжко психологічно.

Порятунок Івана Федорова був для мешканців Запорізької області, а може й усієї України, як ковток свіжого повітря. Українці були у дуже тяжкому емоційному стані. Крім прильотів та "непрошених гостей", також був поганий зв'язок, повільний інтернет. Те відео, як президент спілкується з тільки-но звільненим з полону мером Мелітополя, було дуже емоційним і показовим, що українці своїх не кидають.

Тисячі запорожців прийшли отримати зброю, щоб захищати місто

Наприкінці лютого з'явилася інформація, що у Запоріжжі видаватимуть зброю всім охочим захищати місто. У результаті прийшло стільки людей, що ніде було яблуку впасти. Тисячі городян готові були боротися з окупантами:

Чотири "прильоти" у Запоріжжя 25 травня

25 травня російські війська запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю. Одну з них збила ППО. Цей день точно залишиться у пам'яті запорожців, як один із найстрашніших. Того дня загинула жінка, яка йшла вулицею Моторобудівників. Ще кілька людей дивом залишилися живими при тому, що одна з ракет прилетіла до житлового приватного будинку. Була серйозна пожежа. Загалом через ті "прильоти" у приватному секторі пошкоджено 62 будинки. Про жахливі події 25 травня нам завжди нагадуватимуть ці фрагменти відео:

Мешканці Бердянська відпочивають на пляжі, доки вибухають російські боєприпаси

Другого червня у Бердянську пролунало кілька вибухів, але багатьох місцевих жителів вони вже не лякають. Змучені окупацією люди продовжили сидіти на пляжі і навіть не одразу вийшли з води, коли неподалік них лунали вибухи. За попередніми неофіційними даними, це була робота українських партизанів та вибухав російський вантаж.

Дідусь зворушливо охороняв сон маленької внучки у центрі для переселенців у Запоріжжі

Це відео розлетілося по всіх соцмережах. У Запорізькому центрі для переселенців старенький дідусь тримав на руках немовля, яке солодко спало. Багато хто почав переживати, де ж батьки малюка і дуже хотіли допомогти сім'ї. У результаті стало відомо, що мама з татом у малечі живі. Ця родина із села Степне у Запорізькій області. Батьки мають троє діток. На відео була наймолодша – Ізабелла, а є ще дворічний синочок та чотирирічна донечка. Будинок сім'ї розбомбили окупанти та батьки з дітьми переїхали до дідуся. Незабаром снаряд потрапив і до його будинку. Сім'я місяць жила у льоху майже без їжі. Але всі вони вижили, дісталися Запоріжжя, а потім до Івано-Франківська. З собою люди забрали і собаку, який через постійні обстріли довго був у сильному стресі. Докладніше про сім'ю ми писали тут.

У Запоріжжі вдалося евакуювати мирних людей із "Азовсталі". Серед них – мама з немовлям

На початку травня у Запоріжжі нарешті вдалося евакуювати мирних людей із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Люди місяцями жили у підвалах під постійними бомбардуваннями. Серед них – молода мама із шестимісячним малюком. Приїхавши до Запоріжжя, вона на відео розповідала, що їм довелося пережити. За її словами, вони вже втратили надію на порятунок. У дитини закінчилася суміш, а з бункера заводу виходити було небезпечно. Військові змогли дістати десь для малюка манку. Її варили йому на вогні з-під свічки.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах