Нова ветеранська політика: очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк озвучила головні принципи

Нова ветеранська політика: очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк озвучила головні принципи - фото

Нова ветеранська політика: очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк озвучила головні принципи - фото

Суспільство
Сьогодні 16:14

На третій рік великої війни в Україні налічується вже мільйон ветеранів і ветеранок. А після перемоги їхня кількість може становити 5-6 млн людей. Усім їм необхідна всебічна підтримка – соціальна, економічна, психологічна – і все це має працювати комплексно. Саме тому народний депутат, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк вважає, що нова дієва ветеранська політика має базуватися на п'яти принципах.

Принцип 1: Економічна активність ветеранів

"Перший принцип – забезпечити економічну активність ветеранів. Важливо, щоб більшість змогла отримати цивільну спеціальність і знайти роботу. Адже ветеран – це рівноправний член українського суспільства, який повинен мати можливість реалізувати себе у власній справі чи кар'єрі, це людина, яка платить податки, створює робочі місця", – заявила Олена Шуляк у коментарі виданню "РБК-Україна".

Принцип 2: Доступне житло

Другий принцип – допомогти отримати доступне житло. Мова йде, зокрема, про удосконалення державної іпотечної програми "єОселя", за якою ветерани й інші українці можуть купувати житло. Насамперед пропонується зменшити вдвічі кредитну ставку та розмір першого внеску. Всі ці зміни вже просуває Олена Шуляк на рівні Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Принцип 3: Безбар'єрний простір

Створення безбар'єрного й доступного простору має стати третьою складовою нової ветеранської політики. Все навколо – на вулиці, в транспорті, в університетах, на роботі тощо – має бути таким, щоб люди з обмеженими фізичними можливостями могли вільно користуватися міським середовищем.

Принцип 4: Соціальна адаптація

Четвертий принцип, вважає Олена Шуляк, – це запуск і реалізація проєктів соціальної адаптації, які максимально залучатимуть ветеранів у цивільне життя. Одним із найкращих рішень для того, щоб одночасно долати як наслідки фізичних травм, так і психологічних, може бути адаптований для ветеранів спорт. В Україні вже є перший успішний кейс – проєкт "Сильні України". Це ветеранські змагання в різних областях, до яких вже доєдналися близько 1200 ветеранів. Їх організовує Федерація стронгмену України за підтримки депутатів партії "Слуга народу".

Принцип 5: Участь у змінотворенні

П'ятий принцип – залучити ветеранів до змінотворення. Ветерани обов'язково матимуть місце в політиці на всіх рівнях і зможуть напрацьовувати оптимальні рішень для своїх громад, областей і країни загалом. Наприклад, представники "Сильних України", говорить Олена Шуляк, уже розпочали генерувати такі політичні рішення – вони, наприклад, ініціювали звернення до Кабінету міністрів для того, щоб скоротити строк отримання ветеранами спортивних протезів.

"Сучасні ветерани – це не літні люди, які потребують соцзахисту, а молоді хлопці та дівчата, які шукають підтримки та сприяння своїм ініціативам та розвитку можливостей. Саме це й передбачатиме нова ветеранська політика, яку розробляє держава", – резюмувала Олена Шуляк.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах