В Запорізькій області зареєстрували випадки захворювання на Гепатит А та В: симптоми та як вберегтися

В Запорізькій області зареєстрували випадки захворювання на Гепатит А та В: симптоми та як вберегтися.

В Запорізькій області зареєстрували випадки захворювання на Гепатит А та В: симптоми та як вберегтися. Фото: freepik.com

Події
07 лютого 14:46

У поточному епідемічному сезоні на території Запорізької області виявлено 38 тисяч випадків захворювання ГРВІ. Були зафіксовані й випадки захворювання Гепатитом А та В.

Вірусологічна лабораторія обласного Центру контролю і профілактики хвороб дослідила 85 зразків від хворих на тяжкі гострі респіраторні інфекції та грипоподібні інфекції. Впродовж двох тижнів підтверджена циркуляція вірусів грипу типу А–грип А(Н1N1)pdm, та В. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У ЦКПХ зазначають, що найнадійнішим способом захисту від грипу є профілактична вакцинація. 

Що відомо про гепатит A та В та як себе захистити:

Гепатит А - це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. На відміну від гепатиту В гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. 

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають"хворобою брудних рук". Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Гепатит B – це інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту B (HBV). Вірус передається від людини до людини через кров, сперму або інші рідини організму. Він не поширюється при чханні або кашлі.

Для багатьох людей гепатит В є короткочасним захворюванням. Для інших це може стати довгостроковою хронічною інфекцією, яка може призвести до серйозних, навіть небезпечних для життя проблем зі здоров’ям, таких як цироз або рак печінки.

Симптоми гепатиту В варіюють від легкого до важкого. Зазвичай вони з’являються приблизно через один-чотири місяці після зараження, хоча можуть виникнути вже через два тижні після зараження. Деякі люди, зазвичай маленькі діти, можуть не мати жодних симптомів.

Симптоми гепатиту В:

  • Лихоманка,
  • Біль у животі,
  • Втрата апетиту,
  • Нудота,
  • Блювота,
  • Слабкість,
  • Втома,
  • Пожовтіння шкіри та склер (жовтяниця),
  • Темна сеча,
  • Стілець глиняного кольору,
  • Болі в суглобах.

Інші способи знизити ризик зараження вірусом гепатиту В:

  • Дізнайтеся про HBV-статус сексуального партнера.
  • Не вступайте в незахищені статеві контакти, якщо ви абсолютно не впевнені, що ваш партнер не інфікований HBV або будь-якою іншою інфекцією, що передається статевим шляхом. Пам’ятайте, що, хоча презервативи можуть знизити ризик зараження HBV, вони не усувають його.
  • Будьте обережні щодо пірсингу та татуювання. Звертайтесь до надійних салонів. Запитайте про те, як стерилізується обладнання та переконайтеся, що працівники використовують стерильні голки.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах