В Запорізькій області зареєстрували випадки захворювання на Гепатит А

Головний санітарний лікар Запорізької області розповів про кількість хворих на Гепатит А в регіоні.

Головний санітарний лікар Запорізької області розповів про кількість хворих на Гепатит А в регіоні. Ілюстративне фото: depositphotos.com

Події
06 листопада 2023 14:16

Із початку цього року в Запорізькій області було зафіксовано сім випадків захворювання на Гепатит А.

Як розповів генеральний директор Державної установи "Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України", головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко під час брифінгу у Медіацентрі ОВА, всі випадки не пов'язані між собою.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Тищенка, станом на сьогодні ситуація щодо захворювання на цю інфекцію в області спокійна.

Він нагадав, що спалахи захворювання в області були в 2017 році, коли захворіло понад 80 осіб, а також в 2021 році - захворіло майже 30 осіб.

У той же час на Вінниччині вже третій тиждень існує спалах захворювання на Гепатит А. Захворіло майже 270 осіб. Наразі джерело інфекції встановлюється фахівцями.

Що відомо про гепатит A та як себе захистити:

Гепатит A - це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. 

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають"хворобою брудних рук". Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.

Не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Вакцини проти гепатиту A, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту A дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах