У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А: 60 людей у лікарні

У Вінниці зафіксували масштабний спалах вірусного гепатиту А: як вберегтися.

У Вінниці зафіксували масштабний спалах вірусного гепатиту А: як вберегтися. Ілюстративне фото:.unian.ua

Події
24 жовтня 2023 15:04

У Вінниці спалах вірусного гепатиту А. 60 людей з підтвердженим діагнозом госпіталізовані, серед них – 14 дітей. Ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують на підтвердження діагнозу.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України, станом на 24 жовтня епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків поки не встановлено. Наразі спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У відомстві кажуть, що фахівці досліджують причини спалаху – від стихійних ринків до точок водопостачання: відібрали 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі). З них 53 вже перевірили. Вони відповідають санітарним нормам.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зазначив,  що на рівні країни є 13 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які були розподілені до кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині у разі додаткової потреби необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей.

Він додав, що нині поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування у Вінниці. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів.

Медики  прогнозують, що хвиля захворюваності на гепатит А буде лише зростати. Людям рекомендують при поганому самопочутті – відразу здавати аналізи.

Що відомо про гепатит A та як себе захистити:

Гепатит A - це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають"хворобою брудних рук". Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.

Не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Вакцини проти гепатиту A, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту A дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах