Росіяни можуть підірвати Запорізьку АЕС дистанційно, – Зеленський

Росіяни можуть підірвати ЗАЕС дистанційно, – Зеленський.

Росіяни можуть підірвати ЗАЕС дистанційно, – Зеленський. Фото: apnews.com

Події
01 липня 2023 17:51

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що росіяни можуть підірвати Запорізьку атомну електростанцію, яка наразі знаходиться в тимчасовій окупації, дистанційно.

Президент України не виключає, що російські загарбники й справді можуть підірвати Запорізьку АЕС, тому що вони вже наважились вчинити вибух на Каховській ГЕС. Зеленський зазначив, що російські загарбники замінували завод. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Еlmundo.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з даними ГУР, наразі на станції закладена вибухівка, а ще там перебувають п'ять російських військових із важким озброєнням.

- Звісно, є ризик підриву. Є експерти, які кажуть, що вибух реакторів, які охолоджуються, не має значення, а інші кажуть, що має. Що є фактом, то це те, що завод замінований і Агентство з атомної енергії це підтверджує, – сказав президент.

За словами президента, українська розвідка володіє даними щодо планів Росії, які спрямовані на те, щоб викликати витік радіоактивних речовин на станції. Таким чином окупанти хочуть заморозити військові дії.

- Якщо ми отримаємо контроль над станцією, вони підірвуть її дистанційно, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що робити в разі аварії на Запорізькій АЕС

Викид може бути контрольованим. На атомних електростанціях є системи, які спрямовані на те, щоб убезпечити довкілля від того, що перебуває всередині герметичної оболонки атомної електростанції. Але алгоритм дій такий:

  • дослухатися до офіційних повідомлень,
  • перейти до укриття (може підійти кімната, коридор чи підвальне приміщення, де від джерела радіації відділяють дві стіни),
  • подбати про бутильовану воду,
  • загорнути харчові продукти в герметичні пакети,
  • взяти маску й респіратор,
  • мати одяг, який легко помити (плащ, гумові чоботи),
  • не виходити з укриття без відповідних сигналів.

Зазначимо, що передчасна евакуація може бути шкідливою, тому що ви можете, перебуваючи в автомобілі, навпаки, потрапити на тяжку фазу аварії та отримати непомірно більші дози опромінення, ніж ви б отримали, якби залишилися в укритті.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах