Зеленський прокоментував можливий підрив окупантами Запорізької АЕС

Зеленський прокоментував можливий підрив окупантами Запорізької АЕС.

Зеленський прокоментував можливий підрив окупантами Запорізької АЕС. Колаж: zp.vgorode.ua, фото: globallookpress.com/Victor Lisitsyn

Події
01 липня 2023 09:22

Президент України Володимир Зеленський не виключив, що росіяни знову можуть вчинити теракт на українській території, підірвавши Запорізьку атомну електростанцію.

Як заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю elmundo.es, Росія використовує Запорізьку АЕС для радіаційного шантажу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зеленський заявив, що Путін – неконтрольована людина навіть на своїй території.

- Росія слабка і неконтрольована, як ми бачили під час заколоту "Вагнер". Ми це бачили під час підриву Каховської дамби. Звичайно, є ризик бути підірваним, – додав Зеленський.

Президент повідомив, що "звичайно є ризик бути підірваним". Є експерти, які стверджують, що підрив охолоджених реакторів не має ніякого значення, а інші стверджують, що це не так. 

- Фактом є те, що ЗАЕС замінована і це підтверджує МАГАТЕ. Нашій розвідці відомо, що на об’єкті є вибухівка та 5 тисяч російських військових із важким озброєнням. Нашій розвідці також відомо, що існують російські плани, які мають на меті спричинити витік радіоактивних речовин на станції. Це частина їхньої стратегії: заморозити конфлікт, як і дамбу. Якщо ми передамо контроль над ЗАЕС МАГАТЕ, вони дистанційно підірвуть завод, тому що їм потрібно виграти час, щоб залучити та виготовити більше зброї, а потім спробувати знову стерти нас з лиця землі", – сказав президент.

Варто нагадати, що Запорізька атомна станція є найбільшою у Європі. Всі у світі – МАГАТЕ, усі країни, усі лідери – точно знають, що там відбувається.

Росія використовує Запорізьку атомну станцію як елемент у своїй агресії: окупує станцію, прикриває нею обстріли сусідніх міст та тримає там зброю і військових.

Нагадаємо, що робити в разі аварії на Запорізькій АЕС

Викид може бути контрольованим. На атомних електростанціях є системи, які спрямовані на те, щоб убезпечити довкілля від того, що перебуває всередині герметичної оболонки атомної електростанції. Але алгоритм дій такий:

  • дослухатися до офіційних повідомлень,
  • перейти до укриття (може підійти кімната, коридор чи підвальне приміщення, де від джерела радіації відділяють дві стіни),
  • подбати про бутильовану воду,
  • загорнути харчові продукти в герметичні пакети,
  • взяти маску й респіратор,
  • мати одяг, який легко помити (плащ, гумові чоботи),
  • не виходити з укриття без відповідних сигналів.

Зазначимо, що передчасна евакуація може бути шкідливою, тому що ви можете, перебуваючи в автомобілі, навпаки, потрапити на тяжку фазу аварії та отримати непомірно більші дози опромінення, ніж ви б отримали, якби залишилися в укритті.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах