Ядерна небезпека: на Запорізькій АЕС сталося вимкнення електроенергії

Внаслідок ворожих обстрілів повністю знеструмлено Запорізьку АЕС.

Внаслідок ворожих обстрілів повністю знеструмлено Запорізьку АЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Події
22 травня 2023 09:31

Сьогодні, 22 травня, о 05:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція. ЗАЕС переходить в режим блекауту.

Як повідомили в "Енергоатомі", всьоме від початку російської окупації станції окупанти ставлять під ризик ядерну та радіаційну безпеку всього світу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався. У разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу, – заявили в "Енергоатомі".

У компанії нагадали, що наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення російських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського "Енергоатома", та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта.

При цьому самі окупанти заявляють, що перевели атомну станцію на генератори на 750 кВ через відключення ЛЕП Дніпровська. Причини вимкнення лінії з'ясовуються.

За їх словами, живлення власних потреб АЕС здійснюється від дизель-генераторів. При цьому, згідно з заявою окупантів, радіаційний фон на майданчику АЕС в нормі.

Нагадаємо, що якщо зупиняться всі енергоблоки і після втрати всіх джерел електроенергії розпочнеться процес плавлення ядерного палива, внаслідок чого може статися вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах