Перший заступник мера Енергодара розповів про 333 дні в російському полоні

Перший заступник мера Енергодара розповів про 333 дні в російському полоні.

Перший заступник мера Енергодара розповів про 333 дні в російському полоні. Фото: kurkul.com

Події
25 березня 2023 12:52

Перший заступник міського голови Іван Самойдюк після 333 днів був звільнений з полону росіян. Посадовець розповів про катівні та 138 днів в одиночній камері.

За словами Самойдюка, окупанти беруть українських людей в полон та ізолюють. Чоловік пробув в одиночній камері слідчого ізолятора Мелітополя 138 днів, та ще 195 – у господарській будівлі на території Запорізької області. У звичайній будівлі, яка взимку не опалюється, де немаж освітлення. Це катівня, розповів Самойдюк в програмі "Звільніть наших рідних" на Громадському радіо.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- …Катівні створені в звичайних господарських будівлях по всій окупованій території. Слідчих ізоляторів не вистачає, там тримають по 10-15 чоловік в невеликих кімнатах… Більшість цивільних, які потрапляють в такі катівні, вони зникають з точки зору закону, отримання інформації. Моя родина до останнього не знала, живий я чи не живий. Це найбільш страшне, не мати можливості дати рідним якусь звісточку, щоб вони не переживали, що їхня людина жива, – згадує Самойдюк.

За словами першого заступника міського голови Енергодара, через ці катівні окупанти пропустили не менше 50% громадян, так звана фільтрація.

Посадовець згадує, що на другому тижні після захоплення Енергодара в місто заїхали ФСБшники, які себе називали "військова адміністрація".

- Ми зрозуміли, що в них до війни була була розгалужена сітка агентів в місті. Вони намагались переконати працювати разом, що "Росія прийшла назавжди". Тоді не було чітких інструкцій, як ми мали виживати в такому стані. Я коли приїхав з триденного відрядження, то був впевнений, що нам треба евакуювати весь склад виконавчих органів в Запоріжжя, але на превеликий жаль, вранці ми домовились про зустріч, але не встиг доїхати, мене схопили і викрали, – додав Іван Самойдюк.

Пізніше міський голова разом з командою зробили свій вибір і евакуювались, бо там знаходитись було неможливо. Треба було або співпрацювати з окупантами, або виїздити.

З 220 працівників органів місцевого самоврядування тільки дві людини пішли працювати до орків на роботу. Це реальна оцінка справжнього настрою, який є у енергодарців.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах