У Запоріжжі рухнуло найстаріше дерево України – 700-річний дуб (фото)

У Запоріжжі рухнуло найстаріше дерево в Україні – 700-річний дуб.

У Запоріжжі рухнуло найстаріше дерево в Україні – 700-річний дуб. Ілюстративне фото: pastvu.com

Події
07 лютого 2023 13:27

Вчора, 6 лютого, рухнуло легендарне дерево не тільки Запоріжжя, а і всієї України – Запорізький дуб.

- На жаль, вчора 6 лютого, рухнув наш славний Запорозький дуб. Якому назавжди було 700 років, хоча насправді біля 1000 років. Це ціла історія життя Запорозького краю і світу. Завдяки Всеукраїнській федерації "Спас" діти Запорозького дуба ростуть в 26 країнах світу, – повідомив голова Всеукраїнської федерації "Спас" Олександр Притула, пише zprz.city.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що навколо дуба посаджено вісім дубів-синів по колу.

У Запоріжжі рухнуло найстаріше дерево в Україні – 700-річний дуб.У Запоріжжі рухнуло найстаріше дерево в Україні – 700-річний дуб. Фото: zprz.city

За словами запорізького краєзнавця Романа Акбаша, Запорізькій дуб щороку втрачає одну чи декілько гілок. 

- По секрету, т-с-с,лише між нами – а вона, та гілочка, й не вмирала ніколи! І стан дубу, дійсно, дуже кепський, і він, звісно, не покращується, навпаки. Але то ж не вчора з ним трапилося. Так, кепсько виглядає, але повторюся – то не вчора трапилося. Гілка ота, яка вже багато років є єдиною живою, на місці, судячи з фото. Сподіваюсь, що навесні ще побачимо листя. Особисто мені це дуже хотілося би зробити, – написав Акбаш.

З 2010 року дуб був визнаний Міністерством охорони навколишнього середовища України найісторичнішим деревом України.

Але з тим, що сталося, це місце залишається бути місцем Сили для всієї України, бо ростуть сини старого велетня і вони вже міцні і міцнішають з кожним роком.

- 2 березня 2014 року, у день анексії Криму, впала невелика гілка. А 8 травня 2015 року вдарила блискавка і впала велика гілка. Мабіть, і зараз наш дуб прийняв негативну енергетику на себе. І є надія на дубочки, що ростуть з його жолудей, – вважає Олександр Притула.

Варто зазначити, що у 1990 році дуб майже повністю засох, життєздатною залишилася лише одна гілка. Фахівці причинами засихання дубу вважають надзвичайно високий рівень ґрунтових вод. Вже з 2002 року різні фахівці залучалися до природоохоронних заходів: були встановлені металеві щогли, що підтримують сухі гілки, проводили зміцнення ґрунту, який почав просідати, деревину дуба обробляли консервантами. 

У 1970-х роках дуб був висотою 36 метрів, тоді діаметр стовбура сягав 6,5 метрів, а діаметр крони – 43 метра.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах