Мер назвав два шляхи деокупації Енергодара та Запорізької АЕС

Мер Орлов назвав два шляхи деокупації Енергодара та Запорізької АЕС.

Мер Орлов назвав два шляхи деокупації Енергодара та Запорізької АЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Події
12 грудня 2022 12:29

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов назвав два шляхи деокупації міста атомників і самої Запорізької атомної електростанції.

За словами Орлова, звільнення Енергодара – дуже складна задача, а станом на зараз "жестом доброї волі" поки що не пахне. Наразі відсутні ознаки того, що окупанти відводять війська з Енергодара або з розташованої там Запорізької АЕС. Про ситуацію Дмитро Орлов розповів в інтерв’ю "Громадському радіо".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Щодо звільнення Енергодара, то, на мою думку, це буде найскладніше завдання на всій тимчасово окупованій території. Ми добре розуміємо, що там є "ядерний щит", якого, наприклад, не було у Чорнобилі. В Енергодарі є сім енергоблоків, сховища відпрацьованого радіоактивного палива, і окупанти чіплятимуться всіма способами, щоб не вийти з Енергодара, бо це є важіль шантажу, – сказав він.

На думку мера, є два шляхи деокупації міста:

- Ми все ж таки сподіваємося, що це буде дипломатичний шлях, і у нас не постраждає ні підприємство, ні місто, і ми зможемо запускати та відновлювати водопостачання, електрику, опалення, бо там є проблеми. Інший шлях – військовий. Щодо цього ми бачимо, що поки що немає якихось зрушень на лінії фронту, незважаючи на активні та вдалі для українських військових бої, – пояснив Орлов.

За словами мера тимчасово окупованого Енергодара, звільнити місто виключно військовим шляхом поки що неможливо, адже в регіоні порушено логістику.

- Сподіваємося, що МАГАТЕ все ж таки доведе до кінця це питання, і вдасться деокупувати місто, що звідти вийдуть ворожі сили, а станція повернеться під український контроль. У той же час, що стосується окупаційних військ, то їх там ніколи не було дуже багато, зокрема щодо важкої техніки. Здебільшого росіяни були там проїздом… Щодо населення, то я не можу сказати, що його поменшало. Проте його там теж не було багато. Явних ознак того, що окупанти відводять війська, немає. Звичайно, більше знають військові, проте місцеві жителі, з якими я постійно підтримую контакт, також не мають такої інформації, – додав міський голова Енергодара.

Також раніше ми писали, що в ніч з 10 на 11 грудня тимчасово окупованому Мелітополі пролунала потужна серія вибухів. Внаслідок прильотів серед загарбників є багато загиблих і поранених. Пізніше радник Офісу Президента Олексій Арестович повідомив, що Мелітополь – це ключ до оборони Півдня.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах