"Мотор Січ" та ще чотири підприємства переходять у власність держави

Російські військові знову обстріляли Степногірськ, Оріхів та Гуляйполе: є поранені.

Російські військові знову обстріляли Степногірськ, Оріхів та Гуляйполе: є поранені. Фото: instagram.com/oksana_par

Події
07 листопада 2022 13:21

У власність держави переходять стратегічно важливі підприємства, пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним.

Про це повідомляє "Економічна правда" із посиланням на співрозмовників у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), а також міноритарних акціонерів "Укрнафти".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, за даними видання, 6 листопада НКЦПФР ухвалила рішення щодо забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор".

Таким чином регулятор дозволив списання акцій зазначених підприємств з рахунків приватних осіб у власність держави.

Компаніям Коломойського в "Укрнафті" належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК "Нафтогаз" до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

В "Укртатнафті" Коломойський разом із партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Інші – у НАК "Нафтогаз".

Донедавна власником "Мотор Січ" був В'ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями "Мотор Січі" було заблоковано, а згодом – заарештовано. Богуслаєва у жовтні заарештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія "АвтоКрАЗ" входить до групи "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

"Запоріжтрансформатор" – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є ​​Костянтин Григоришин.

- Поки невідомо, чи буде передача акцій цих підприємств компенсуватися їхнім колишнім власникам і міноритарним акціонерам, – зазначили в ЕП.

Нагадаємо, СБУ затримала директора підприємства "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Його підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначенн

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах