РФ обстрілює золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу

РФ обстрілює золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу.

РФ обстрілює золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу. Фото: gur.gov.ua/

Події
23 серпня 2022 17:53

Російські війська навмисне обстрілюють територію Запорізької теплової електростанції, щоб підняти у повітря хмари радіоактивного пилу.

Ціллю росіян стають місця складування золи, що утворюється в процесі роботи ТЕС, яка має високий рівень радіації, що мінімум в 2,5 рази перевищує природний фон та концентрації отруйних речовин. При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, що розносяться вітром по околицях Енергодару. Моніторинг радіаційного фону, що здійснюється поблизу атомної станції, вказує на перевищення рівня радіації. Окупанти намагаються подати ці дані як результати міфічних "обстрілів з боку ЗСУ", – пояснили у ГУР.

Крім того, російські загарбники продовжують провокації навколо захопленої ними Запорізької АЕС, обстрілюючи її околиці, щоб звинуватити у цьому ЗСУ для їх дискредитації в очах світової спільноти.

Сьогодні вдень, 23 серпня, місцеві жителі Енергодара повідомили про вибухи, які спричинили пожежу у лісі. "Прильоти" зафіксовані недалеко від Запорізької атомної електростанції яка, на щастя, не постраждала. Чекаємо на офіційні коментарі української влади.

23 серпня в Енергодарі пролунали вибухи недалеко від Запорізької АЕС.23 серпня в Енергодарі пролунали вибухи недалеко від Запорізької АЕС. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Варто зазначити, що війська РФ захопили ЗАЕС ще у перші тижні повномасштабного вторгнення, 4 березня. Внаслідок цього працівники електростанції опинилися у заручниках.

Окупанти використовують її для прикриття своєї військової техніки, оскільки ЗСУ не можуть завдавати ударів у відповідь, щоб не пошкодити ядерні реактори.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах