Чи є у Запоріжжі йод в аптеках і як його приймати, якщо буде аварія на АЕС

Чи є в аптеках Запоріжжя йодид калію чи йод і скільки він коштує

Чи є в аптеках Запоріжжя йодид калію чи йод і скільки він коштує - фото: freepik.com

Події
19 серпня 2022 15:27

У зв'язку із загостренням ситуації навколо Запорізької АЕС ми писали правила, що робити у разі радіаційної аварії. Один із пунктів – прийняти йодид калію виключно після вказівки рятувальників чи місцевої влади. Vgorode вирішив дізнатися, чи реально купити цей препарат в аптеках Запоріжжя та скільки він коштує.

З'ясувалося, що саме йодиду калію у таблетках в аптеках Запоріжжя зараз не знайти. Але в одній аптеці – на вулиці Українській, 42 – він є у вигляді порошку для орального приготування. Коштує 35 гривень.

Панікувати не варто. За даними із сайту з питань ядерної безпеки, радіаційного захисту та нерозповсюдження ядерної зброї, аналогом йодиду калію є препарат Йодомарин (він там головна активна речовина). А цей препарат купити в Запоріжжі не проблема, він є в багатьох аптеках. У середньому ціна близько 138 гривень за 50 таблеток.

Йодомарин в аптеках Запоріжжя -Йодомарин в аптеках Запоріжжя - фото: tabletki.ua

Також, якщо йодистого калію немає, можна використовувати звичайний розчин – 44 краплі 5% йоду на склянку води. Його в аптеках Запоріжжя також навалом. Ціна – близько 30 гривень за пляшечку.

Коли, навіщо і в яких дозах приймати йод при радіаційній аварії

Доктор Євген Комаровський взимку розповідав, перше, що відбувається при радіоактивному зараженні – це викид радіоактивного йоду, який вбиває щитовидну залозу. Якщо є загроза радіоактивного зараження, то людині потрібно своєчасно прийняти всередину йод і тоді щитовидна залоза "займатиметься" цим йодом і таким чином ми можемо вберегти її від ураження.

Як ми писали раніше, йод або йодид калію слід приймати виключно у тому випадку, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати його для "профілактики" без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити здоров'ю та призвести до серйозного отруєння.

За інформацією доктора Комаровського, йод потрібно приймати лише коли є реальна загроза – за 30 хвилин до або в перші хвилини-години після того, як оголошено радіаційну тривогу. Як він розповів цієї зими, якщо прийняти йод у перші дві години після трагедії, то захист щитовидної залози перевищує 90%, якщо за 30 хвилин до вибуху, захист майже 100%.

Також Євген Комаровський розповів про дозування, яке потрібно прийняти (ще раз уточнимо – лише у випадку, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС):

Таблетки калію йодиду:

  • Люди віком від 2 років – 125 мг (половина таблетки)
  • Діти віком до 2 років – 40 мг (1/6 таблетки)

Звичайний розчин 5% йоду накапати у склянку води або теплого молока:

  • Люди старше 14 років – 40 крапель.
  • Діти віком від 5 до 14 років – 20 крапель.
  • Дітям молодше 5 років приймати йод внутрішньо не можна. У такому разі необхідне дозування йоду треба розвести водою і нанести на різні ділянки шкіри йодною сіткою. Дітям від 2 до 5 років – 20 крапель, діти віком до 2 років – 10 крапель.

Зазначимо, що в Йодомарині вміст калію йодиду відрізняється залежно від дозування, тому потрібно читати інструкцію саме на вашій упаковці.

Ще раз уточнюємо: йдеться про спеціальну дозу йоду під час радіації. Вона значно перевищує добову потребу організму, тому приймати її можна лише після вказівки рятувальників ДСНС чи місцевої влади. Також важливо – йод та йодид калію приймається лише один раз. Це стосується і сіточки для дітей. За жодних обставин вдруге цього не можна повторювати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах