Гендиректор МАГАТЕ називає війну "конфліктом" та просить допустити його на ЗАЕС

Гендиректор МАГАТЕ називає війну "конфліктом" та просить допустити його на ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ називає війну "конфліктом" та просить допустити його на ЗАЕС. Фото: epa.eu/Chrisian Bruna

Події
23 липня 2022 17:57

Генеральний директор Міжнародного агентства з автономної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив про загрозу тяжкій ядерній аварії на Запорізькій АЕС.

Так він прокоментував останні повідомлення про бойові дії в безпосередній близькості до Запорізької атомної електростанції та знаходження російських військ у машинному залі станції, про це повідомляється в заяві гендиректора МАГАТЕ.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Ці повідомлення дуже тривожні і ще більше наголошують на важливості візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Я продовжую докладати зусиль, щоб якнайшвидше узгодити та очолити місію безпеки. Це терміново, – заявив Гроссі.

МАГАТЕ не змогло відвідати окупований Росією об'єкт на півдні України ще до початку війни п'ять місяців тому. Гроссі закликає не ставити під загрозу безпеку ЗАЕС, яка є найбільшою у Європі.

– Під час конфлікту такого характеру ядерний об'єкт може бути ненавмисно пошкоджений. Цього слід уникати за будь-яку ціну, – сказав він, називаючи чомусь війну "конфліктом".

Що стосується гарантій, МАГАТЕ продовжує отримувати дистанційні дані гарантій від чотирьох діючих АЕС, але все ще відчуває часткову втрату передачі гарантій з Чорнобиля, сказав генеральний директор.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 21 липня російські військові затягли щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблоку ЗАЕС, що дуже небезпечно з точки зору роботи ЗАЕС.

МАГАТІ не змогло відвідати окупування Росією об'єкт на півдні України ще до початку війни п'ять місяців тому. Гросси закликає не ставити під загрозу безпеку ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі.

"Під час конфлікту такого характеру ядерний об'єкт може бути ненавмисно пошкоджений. Цього слід уникати за будь-яку ціну", – сказав він, називаючи чомусь війну «конфліктом».

Що стосується гарантій, МАГАТІ продовжує отримувати дистанційні дані гарантій від чотирьох діючих АЕС, але все ще відчуває частинкову втрату передачі даних гарантій з Чорнобиля, сказавши генеральний директор.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Енергоатомі, саме 21 липня російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблоку ЗАЕС, що є дуже небезпечним з точки зору роботи ЗАЕС.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах