Автоклубна, Пункіна, Кравчуна: у Запоріжжі підібрали 20 нових назв для вулиць

Автоклубна, Пункіна, Кравчуна: у Запоріжжі підібрали 20 нових назв для вулиць.

Автоклубна, Пункіна, Кравчуна: у Запоріжжі підібрали 20 нових назв для вулиць. Фото: zp.vgorode.ua

Події
22 червня 2022 16:09

20 червня у Запоріжжі відбулося чергове засідання комісії з питань перейменування топонімів, де обрали нові назви для перших 20 вулиць міста.

Так, тепер у Запоріжжі можуть з'явитися такі вулиці: Автоклубна, Святослава Хороброго, Олешківська, Маєткова, Новомиколаївська, Вільнянський провулок, пише "Суспильне".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами учасника робочої комісії, історика Віктора Філаса, нові назви вулиць та площ мають сформувати неповторний топонімічний ландшафт Запоріжжя, пов'язаний із його історією та сучасністю.

Вулицю Новокузнецьку перейменували на вулицю Степана Кравчуна – колишнього директора "АвтоЗАЗу", який почав будувати Південний мікрорайон.

Також у місті хочуть перейменувати вулицю Дивногірську на вулицю Пункіна, але така у Запоріжжі вже є. Тому вирішили скасувати рішення про перейменування вулиці Пункіна у Хортицькому районі та перенести її на Вознесенівський, перейменувавши Дивногірську.

Бажають і перейменувати кілька вулиць на честь відомих спортсменів Запорізького краю: вулиця Юрія Бєладзе– боксер та заслужений тренер України, президент Запорізької обласної федерації боксу; Сергія Ященка – відомого гандболіста.

Для запорізьких воїнів, героїв російсько-української війни у місті має бути створено спеціальний Меморіальний комплекс, наприклад, Алея слави, де будуть назви цих бригад, вважає вчений.

Загалом, перейменувати запропоновано 340 міських вулиць та площ, що пов'язані з країною-агресором – Росією. Після розгляду кожної робочої комісії буде створювати повний реєстр нових назв. Далі їх затверджуватимуть на сесіях Запорізької міської ради.

Нагадаємо, що у Запоріжжі існують вулиця Російська, Підмосковна, Біломорська, Волгоградська, Іркутська та багато інших, які пов'язані зі стороною-агресором або з історією Російської імперії та СРСР. 20 травня у місті ухвалили рішення замінити назви вулиць Російська, Московська та Новоросійська.

Варто зазначити, що у місті нарахували дві сотні урбанонімів, які пов'язані з Росією. Громадськість запрошують до обговорення перейменування запорізьких вулиць.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах