В Оріхові окупанти розбомбили історичний менонітський маєток

В Оріхові окупанти розбомбили історичний менонітський маєток.

В Оріхові окупанти розбомбили історичний менонітський маєток. Фото: facebook.com/Dmitry.Antifeev

Події
24 травня 2022 11:04

21 травня російські окупаційні війська здійснили артилерійський обстріл по Оріхову і пошкодили історичну будівлю – менонітський двоповерховий особняк Йохана Янцена, збудований у XIX столітті. У приміщенні будинку Янцена працювала Оріхівська міська рада.

Як повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації, менонітський маєток був збудований у 70-х роках 19 століття. Російська атака пошкодила у будівлі вікна, розбила вхідні двері, стіни та посікла старовинну ліпнину уламками. Частина даху та другий поверх зовсім зруйновані.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

– Вчора ворожі снаряди пошкодили нашу міську раду. Але попри все міська рада працює, Оріхів це Україна!, – заявила заступник міського голови Орєхова Світлана Мандрич.

В Оріхові окупанти розбомбили історичний менонітський маєток.В Оріхові окупанти розбомбили історичний менонітський маєток. Фото: facebook.com/Світлана Мандрич

Варто відзначити, що будинок побудував меноніт Генріх Янцен. Його сім'ю дуже поважали місцеві жителі за прогресивні погляди та методи роботи. Янцени збудували у місті паровий млин, лікарню, школу для дітей менонітів, брали участь у будівництві торгових крамниць та кінотеатру.

В 1874 сина Генріха Янцена - Йохана Янцена - обрали першим міським головою Орєхова. Він обіймав цю посаду до 1899 року. Зазвичай міський голова, займаючи чільне місце в управі, був головою міської думи. Його сімейний будинок залишився пам'яттю про добрі справи та маленький острівець європейської архітектури в українському місті.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах