З'явилися унікальні кадри, як у Запоріжжі будували Соцмісто (фото)

З'явилися унікальні кадри, як у Запоріжжі будували Соцмісто.

З'явилися унікальні кадри, як у Запоріжжі будували Соцмісто. Фото: facebook.com/Фантор Петрович

Події
22 лютого 2022 18:19

З'явилися унікальні довоєнні фотографії будівництва Соцміста у Запоріжжі, що зберігалися у державному каталозі музейних фондів РФ.

За словами запорізького колекціонера під псевдонімом Фантор Петрович, у державному музеї архітектури імені Олексія Вікторовича Щусєва з'явилося чимало цікавих світлин на запорізьку тематику. Майже все у вигляді негативів зображень. Серед них були й невідомі раніше кадри Шостого селища.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

На унікальних знімках 30-х років можна побачити будівництво різних будинків на проспекті Металургів, будинок нинішньої міської лікарні №3, вулицю Добролюбова, околиці перетину проспекту Соборного та Металургів. На одному зі знімків можна побачити будівлю Дніпровської гідростанції під час будівництва.

Варто зазначити, що план Шостого селища було складено у 1928 році. А вже через рік у голому степу, поряд з Дніпробудом, почало зводитися "ідеальне соціалістичне місто ". Він викликав захоплення навіть за кордоном – у 1937 та 1939 роках був відзначений на Всесвітніх виставках у Парижі та Нью-Йорку. На СРСР він тривалий час вважався еталоном містобудування.

Шосте селище – нині своєрідний містобудівний заповідник. Місце, де на компактній території мешкає багато унікальних пам'яток архітектури – від рідкісних зразків конструктивізму 20-30-х років минулого століття до розкішних прикладів післявоєнного сталінського ампіру.

Сьогодні багато будівель Соцгорода змінилися до невпізнання через руйнування часів війни, повоєнне відновлення та сучасні втручання.

Унікальні кадри будівництва Соцміста у Запоріжжі.Унікальні кадри будівництва Соцміста у Запоріжжі. Фото: facebook.com/Фантор Петрович

Шосте селище почали зводити у 30-х роках минулого сторіччя.Шосте селище почали зводити у 30-х роках минулого сторіччя. Фото: facebook.com/Фантор Петрович

Соцмісто є унікальним у своєму роді.Соцмісто є унікальним у своєму роді. Фото: facebook.com/Фантор Петрович

Проект було затверджено у 1928 році.Проект було затверджено у 1928 році. Фото: facebook.com/Фантор Петрович

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах