В Азовському морі хочуть опрісняти воду, щоб позбутися медуз

В Азовському морі хочуть опрісняти воду, щоб позбавитися медуз.

В Азовському морі хочуть опрісняти воду, щоб позбавитися медуз. Фото: wikipedia.org

Події
22 лютого 2022 17:19

Останні роки у більшості відпочинок на узбережжі Азовського моря ознаменувався з навалою медуз, які налякали українців від українських курортів. Відомо, що головна причина аномальної кількості цих істот в Азові - це солоність, що збільшилася, тому було запропоновано опрісняти воду.

Так, профільна обласна комісія запропонувала опрісняти море шляхом зливу води з каналів Каховського водосховища до Молочного лиману через мережу існуючих зрошувальних каналів. Проте експерти мають сумніви щодо ефективності такого підходу, пише TRAVEL РБК-Україна.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

- Злив прісної води з каналів у море нічого не дасть. Це крапля у морі. Об'єми води непорівнянні. Та й, наскільки я знаю, з каналу, розташованого біля Мелітополя, воду й так спускають у річку Молочну, отже, й у Молочний лиман. Але це не допомагає опріснити навіть лиман, не те що море. Солоність моря не падає, тому розраховувати на те, що медузи знову не з'являться, не варто. Очевидно, що потрібно захищати пляжі сітками, – пояснив завідувач кафедри екології, загальної біології та раціонального природокористування МДПУ доктор географічних наук, доцент Володимир Воровка.

Експерти вважають, що одним із найбільш ефективних варіантів вирішення проблеми засолення Азовського моря є злив води з Північно-Кримського каналу безпосередньо до Утлюцького лиману. Наприклад, у районі Генічеська.

Проблему курортів Азовського моря необхідно вирішувати на державному, а не на місцевому рівні. І на її вирішення можуть піти роки.

Очевидно, що проблема з незвично великою кількістю медуз, які докучають відпочиваючим та руйнують курортний бізнес, близька не лише Україні, вона глобальна. У різних країнах її вирішуватимуть різними методами.

Так що, у 2022 році медузи в Азовському морі точно будуть, але їхня кількість залежатиме від пори року, погоди та напряму вітру.

Чим небезпечні медузи:

Медузи можуть досягати сорока сантиметрів у діаметрі. На вигляд круглої форми та мають чотири кільця по центру капелюшка. Не можна сказати, що її опіки настільки сильні, що можуть завдати істотної шкоди, але попадання її отрути в очі можуть викликати опіки очей.

Крім цього виду тут живуть і отруйні медузи чорного моря під назвою Корнерот. Цей вид більш небезпечний і має великі щупальці. Щоб розпізнати його по капелюшку потрібно запам'ятати, що вона пофарбована в синій колір або фіолетовий. Ця особина обов'язково залишить від свого дотику сильний опік, що мучитиме приблизно три дні.

Нагадаємо, що у 2020 році на узбережжі Азовського моря також були дамочки, які відривали від медуз шматки та обмазували свої ноги, щоб "перестали крутити суглоби". Подивитися, як це було, можете глянути тут. А у 2021 році запропонували медуз із Кирилівки використовувати у спа-салонах. Про це можете прочитати тут.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах