У Запорізькій області розпочався зміїний сезон: як допомогти при укусі

Що робити, якщо вас вкусила змія.

Що робити, якщо вас вкусила змія. Фото: pexels.com

Події
16 червня 2022 17:42

З настанням тепла в Запорізькій області почали прокидатися змії, які виповзають зі своїх нір та розпочинають шлюбні ігри. Vgorode вирішив нагадати, як уберегти себе і що ж робити, якщо змія вкусила.

Під час прогулянки зеленою місцевістю, островом Хортиця, на березі річок та водойм жителі Запоріжжя можуть зустрічати степових гадюк. Хоч отруйних немає, але зустрічаються не тільки вужі, полози та жовтяники.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як не допустити укусу:

1. Взувайте закрите міцне взуття, по можливості – чоботи. Якщо погода дозволяє, всередину необхідно заправити штани так, щоб був напуск. Тоді змія може вкусити тканину, а не шкіру.

2. Не хапайте все руками, не лазьте у норах, дуплах, густій рослинності, камінні. Уважно дивіться куди наступаєте і сідаєте.

3. При зустрічі зі змією замріть і не повертайтеся до неї спиною.

4. Не переслідуйте змію, дайте їй піти. Не заганяйте її у кут, вона почне захищатися та нападе.

5. Не піднімайте змію, навіть якщо здається, що вона мертва. Вони добре прикидаються.

6. Заздалегідь дізнайтесь які змії мешкають у місці, куди ви йдете. У Запоріжжі поширені гадюки та вужі. При цьому небезпечна з них лише гадюка.

Варто зазначити, що змії на Хортиці не є небезпечними. Зокрема, укус жовтобрюха не становить небезпеки для життя людини. Вони агресивні лише тоді, коли у них з'являється потомство.

Водяний тим більше ніколи не нападає на людей, побачивши людину, він швидко ховається у воді або в іншому укритті. Тому гостей острова просять адекватно реагувати на наявність плазунів і не вбивати їх.

Що робити, якщо змія вже вкусила:

Визначити чи була змія отруйною можна не лише зовні, а й слідами зубів. У безпечної змії на місці укусу залишиться дві серпоподібні смуги з відбитками маленьких зубів. Якщо ж змія небезпечна, то серед відбитків будуть дві рани від отруйних зубів. З них зазвичай сочиться кров.

Що робити, якщо вас вкусила отруйна змія для Vgorode розповів голова незалежної профспілки працівників медичної допомоги Анатолій Сидоренко:

  • не рухатися, щоб не збільшити кровопостачання і отрута не поширилася організмом;
  • накласти пов'язку, що давить, на місце укусу;
  • викликати швидку допомогу;
  • прийняти антигістамінні препарати (Супрастин, Дімедрол);
  • пити багато води;
  • оперативно дістатися на швидкій до найближчої лікарні.

Фахівець також категорично заборонив висмоктувати отруту з рани.

За інформацією Центру громадського здоров'я України, "зміїний сезон" – пік активності змій – в Україні триває з квітня до жовтня. Найбільше шансів зустріти їх у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік - восени, у вересні, саме доводиться на грибний сезон.

За словами директора обласного центру екстреної допомоги та медичних катастроф Костянтина Малашенко, знайти сироватку в Україні важко, хоч її вартість і невелика – близько 300 гривень. Компоненти сироватки здатні нейтралізувати зміїну отруту, але її дія не миттєва. Стан пацієнта покращиться лише за кілька годин.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах