Як уберегти себе від укусу кліщів, що робити, якщо таки вас вкусили.
У Запоріжжі виявили чотири випадки хвороби Лайма: що робити, якщо вкусив кліщ
Події
11 червня 10:18
Як уберегти себе від укусу кліщів, що робити, якщо таки вас вкусили. Фото: impulsonegocios.com

Сезон кліщів у самому розпалі, а з початку цього року у Запоріжжі зареєстровано чотири випадки хвороби Лайма або кліщового бореліозу, інфекційного захворювання, яке переносять кліщі. Ця хвороба може супроводжуватися ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

Як повідомили у Запорізькому обласному центру контролю та профілактики хвороб, щеплення від хвороби Лайма немає. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначимо, що хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке переносять кліщі. Спочатку воно може проявлятися почервонінням на шкірі, висипом, жаром, головним болем, втомою. Також у деяких випадках інфекція може "вдарити" по суглобах, серцю, нервовій системі та очам. Лікується хвороба в основному антибіотиками, але головне вчасно здатися лікареві. Якщо лікувати хворобу Лайма неправильно, але можна залишитись інвалідом або навіть померти.

Всього виділяють три стадії розвитку хвороби Лайма:

1. Рання локалізована: виникає через 1-30 днів після укусу кліща, проявляється мігруючою еритемою, що зберігається 2-3 тижні без лікування; на місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. У третині випадків хвороба завершується на цьому етапі, в інших – переходить в наступну стадію.

2. Рання дисемінована: виникає через 3-10 тижнів після укусу кліща, проявляється множинними мігруючими еритемами, запамороченнями, мінінгізмом, менінгітом, серцево-судинними блокадами тощо.

3. Пізня, або хронічна: виникає через місяці або й роки після зараження, з’являється неврологічними та ревматологічними проявами з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Що робити, якщо вкусив кліщ?

В обласному лабораторному центрі МОЗ дали такі поради, що робити, якщо вас вкусив кліщ:

1. Видалити кліща зі шкіри. Це можна зробити у травмпункті чи хірургічному кабінеті. Також можна спробувати забрати самостійно. Для цього є такі способи:

Так виглядає стійкість для видалення кліщів.
Так виглядає стійкість для видалення кліщів. Фото: ambulance.in.ua

  • якомога ближче до голівки (місця укусу) кліща захоплюють пінцетом або закритими марлею пальцями. Далі, тримаючи строго перпендикулярно поверхні укусу, витягують, акуратно розгойдуючи чи вивертаючи навколо осі кліща. В який бік крутити його – не має значення;
  • міцною ниткою перев'язують головну частину кліща і, підтягуючи нитку вгору й убік, витягують кліща.
  • у пластиковій склянці або пляшці роблять кутовий виріз. Його підводять під основу кліща та витягують.

Пам'ятайте, що менше кліщ буде на тілі – тим менша ймовірність передачі захворювання.

2. Після видалення кліща необхідно продезінфікувати місце укусу. Для цього підійде 70% спирт, 5% розчин йоду, спиртові речовини. Руки потрібно вимити милом, а до цього не чіпати жодних слизових оболонок (очі, рот тощо).

3. Якщо під час витягування кліща у нього таки відірвався хоботок, його витягують стерильною голкою, пропаленої на вогні. У такому разі місце укусу необхідно продезінфікувати і до і після.

4. Варто звернутися до лікаря-інфекціоніста.

5. Здати кліща на аналіз. Для цього треба помістити його в ємність, яка закривається і покласти всередину шматочок вологої вати. Після цього кліша потрібно відвезти до найближчого лабораторного центру для визначення ризиків захворіти після укусу цього кліща. Якщо неможливо дослідити кліща, його потрібно спалити або залити окропом.

Важливо: якщо є якісь симптоми після укусу, потрібно терміново звернутися до лікаря. Не треба займатися самолікуванням.

Де живуть кліщі та як себе від них убезпечити

Поширена думка, що кліщі живуть у лісах. Насправді їх можна зустріти і в межах міста: у парках, скверах та інших місцях.

Для людей кліщі небезпечні тим, що можуть спровокувати у людини енцефаліт, хворобу Лайма (бореліоз) або занести інші інфекції. Запобіжні заходи від укусів цих комах банальні і всім давно відомі:

  • максимально закривати одягом усі ділянки тіла, бажано, щоб одяг був світлий і однотонний
  • одягати головний убір
  • користуватися спеціальними засобами від комах (репелентами)
  • регулярно оглядати себе та близьких під час перебування на природі, щоб вчасно помітити кліща.
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах