Україна вперше отримала Оскар за документальну стрічку "20 днів у Маріуполі"

Україна вперше отримала Оскар 2024 за документальну стрічку "20 днів у Маріуполі"

Україна вперше отримала Оскар 2024 за документальну стрічку "20 днів у Маріуполі" фото: REUTERS

Події
11 березня 09:53

Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав Оскар у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перша така нагорода для України.

Фільм від режисера та відеографа Мстислава Чернова висвітлює події початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Особливу роль у ньому відіграють кадри перших днів облоги Маріуполя, кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Коли Мстислав Чернов піднявся на сцену для вручення йому премії, то сказав дуже небанальні слова:

- Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав це (ред.: мова йде про нагороду), аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах, – сказав Чернов.

Зазначимо, що фільм "20 днів у Маріуполі" здобув  також нагороди на преміях BAFTA Film Awards, Sundance, Cinema for Peace 2023, Гільдія режисерів Америки та інших.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах