У Запоріжжі перевірили якість питної води: які відхилення виявили

У Запоріжжі виявили відхилення у пробах питної води.

У Запоріжжі виявили відхилення у пробах питної води. Ілюстративне фото: unsplash.com

Події
06 березня 13:36

У Запоріжжі провели дослідження проб питної води, які відібрали на водопровідних спорудах та мережах централізованого господарсько-питного водопостачання регіону. У міській воді знайшли відхилення.

за минулу добу, 5 березня, було досліджено 14 проб питної води. На мікробіологічні показники взяли 4 зразки води, де не виявили відхилень, а на санітарно-хімічні дослідження було перевірено 10 джерел, де знайшли два відхилення. Про це повідомили у Державній установі "Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, за добу було досліджено 14 проб питної води, а саме:

  • Запоріжжя – дві проби на мікробіологічні показники та вісім проб на санітарно-хімічні показники;
  • Вільнянськ – дві проби на мікробіологічні показники та дві проби на санітарно-хімічні показники;

Відхилення від нормативних мікробіологічних показників встановлено в 2 пробах питної води:

  • Запоріжжя ДВС 1, КП "Водоканал" (мережа 1) – за показником "тригалогенметани" (сума) – 257,3 мкг/дм³ (нормативне значення – ≤ 100 мкг/дм³);
  • Запоріжжя ДВС 1, КП "Водоканал" (мережа 2) – за показником "тригалогенметани" (сума) – 269,85 мкг/дм³ (нормативне значення – ≤ 100 мкг/дм³).

Варто зазначити, що доданий в питну воду для знезараження, хлор активно вступає у взаємодію з речовинами органічного та неорганічного з'єднання. В результаті в рідині утворюються отрути, канцерогенні і мутагенні сполуки, токсини. Найбільшу загрозу становлять трібромметан, тригалогенметани, хлороформ, поліхлоровані біфеніли.

Речовини в міру накопичення у великих дозах в тканинах і органах, викликають рак шлунка, ободової і прямої кишки, печінки і сечового міхура, а також провокують проблеми з системою травлення

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах