За два роки окупації на ЗАЕС зафіксували понад 150 порушень умов ядерної безпеки

За два роки окупації на ЗАЕС зафіксували понад 150 порушень умов ядерної безпеки.

За два роки окупації на ЗАЕС зафіксували понад 150 порушень умов ядерної безпеки. Фото: energoatom.com.ua

Події
04 березня 13:05

У роковини окупації на Запорізькій АЕС сформувався стійкий негативний тренд погіршення рівня ядерної безпеки.

За два роки окупації росіянами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) зафіксували 150 фактів порушень умов нормальної експлуатації, ядерної та радіаційної безпеки. Про це повідомили в пресслужбі "Енергоатому".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, що Запорізьку АЕС із 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами знаходиться місто-супутник АЕС – Енергодар. Під час захоплення станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У ніч проти 4 березня російські влаштували стрілянину на майданчику Запорізької АЕС, що призвело до пожежі.

Фахівці провели розрахунки показників безпеки енергоблоків Запорізької АЕС. Вони підтверджують стійкий негативний тренд погіршення рівня безпеки станції.

Зазначається, що показники частоти пошкодження активної зони (ЧПАЗ) і частоти граничного аварійного викиду радіоактивних речовин (ЧГАВ) значно перевищують нормативні норми як України, так і МАГАТЕ. 

Російська окупація ЗАЕС вплинула на погіршення надійності обладнання через недотримання графіків та обсягів технічного обслуговування і ремонтів, збільшення ймовірності помилок персоналу через відсутність достатньої кількості кваліфікованого персоналу, використання некваліфікованого персоналу з російських АЕС, а також через напружений стан персоналу у зв’язку з окупацією станції та Енергодара.

Поточний стан ліній електроживлення ЗАЕС (з проєктних сімох ліній у роботі перебуває зараз лише одна) збільшує імовірність настання повного знеструмлення ЗАЕС через постійні обстріли окупаційних військ рф.

За даними Міненерго, на сьогодні лінія 330 кВ, що живила ЗАЕС, залишається знеструмленою. Рівень води у ставку-охолоджувачі незначною мірою знизився і становить 15,54 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

Крім того, АЕС знаходиться під постійною загрозою ракетного удару, існує реальна загроза пошкодження енергопостачання в умовах бойових дій, що тривають в Україні.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах